Lobi Industri Tembakau dan Vape: CAP Gesa RCI

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berhubung pendedahan baru-baru ini bahawa pemain industri tembakau dan vape telah melobi Ahli Parlimen (MP) di Parlimen, ia mencemarkan kemuliaannya sebagai tempat di mana undang-undang digubal demi untuk kepentingan negara.

Industri tembakau dan vape jelas telah melanggar Konvensyen Rangka Kerja Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bagi Kawalan Tembakau (FCTC).

Perkara 5.3 menyatakan dengan jelas:
“Dalam menetapkan dan melaksanakan dasar kesihatan awam mereka berkenaan dengan kawalan tembakau, Pihak hendaklah bertindak untuk melindungi dasar ini daripada kepentingan komersial dan kepentingan industri tembakau lain mengikut undang-undang negara.”

Kami ingin tahu kenapa penggubal dasar Malaysia membenarkan industri untuk mempengaruhi hasil Rang Undang-undang (RUU) Generasi Penamat (GEG) yang dicadangkan itu.

Malaysia telah meratifikasi WHO FCTC pada 2005, hampir dua dekad yang lalu, namun ini boleh berlaku di tempat yang mulia di mana undang-undang diluluskan.

Ia adalah amat memalukan dan mensubversi proses perundangan.

Ini tidak sepatutnya diterima dalam apa jua cara.

Kami sangat berterima kasih kerana Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Lukanisman Awang Sauni mengakui bahawa pemain industri tembakau dan vape telah bertemu dengan Ahli Parlimen (MP) di Parlimen itu sendiri untuk melobi agar GEG dikecualikan.

Dia akhirnya mengesahkan kejadian ini yang telah berlaku sejak Oktober 2023.

Pelobi ini seperti peniaga dadah (nikotin juga sangat menagihkan) dengan melobi Ahli Parlimen untuk mensahkan sesuatu yang akhirnya akan menghancurkan belia dan negara.

Malangnya, terdapat beberapa penggubal dasar yang terlibat dalam skim besar ini, mengecualikan GEG untuk melayani agenda pelobi yang mahu terus menagihkan rakyat Malaysia untuk beberapa generasi akan datang supaya mereka mendapat keuntungan daripadanya.

Memandangkan perkembangan semasa ini, kami mengulangi gesaan kami agar kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai perkara yang mempunyai kepentingan negara ini.

Kami ingin mengetahui sejauh mana ‘penyusupan’ dan ‘pengaruh’ pelobi terhadap Ahli Parlimen kita.

Kami juga ingin mengetahui siapa di sebalik usaha untuk mensabotaj GEG.

Melainkan menyalah guna proses Parlimen ini dicegah, ia akan membuka pintu kepada kuasa luar, termasuk kerajaan asing, untuk mempengaruhi kerajaan untuk melaksanakan agenda mereka.

Selanjutnya, kami menggesa Parlimen untuk meminda Akta Kawalan Produk Merokok untuk Kesihatan Awam 2023 untuk mengembalikan semula komponen GEG tanpa sebarang penangguhan.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Kenyataan Akhbar, 20 Mac 2024