LONGKANG DAN PARIT DI PULAU PINANG PERLU DIBERSIHKAN SEGERA

Longkang tersumbat.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) meningkatkan usaha membersihkan longkang dan parit di Pulau Pinang dengan segera bagi mencegah penularan penyakit.

Tinjauan terbaharu CAP di pelbagai lokasi mendapati banyak longkang tersumbat. Longkang ini masih belum dibersihkan dan juga dipenuhi dengan gris. Sampah yang dibuang ke dalam longkang boleh menyebabkan tersumbat dan mengeluarkan bau busuk. Musim kemarau memburukkan lagi keadaannya.

Longkang tersumbat.

Longkang yang berbau busuk boleh memberikan imej yang buruk kepada negeri yang menjadi destinasi pelancongan terkemuka dan lebih penting, ia turut membahayakan kesihatan penduduk, kerana longkang dan parit yang kotor boleh mengundang tikus, lipas dan nyamuk. Jabatan Kesihatan Pulau Pinang baru-baru ini berkata terdapat peningkatan dalam kes denggi.

Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) juga perlu bertindak proaktif dan tidak hanya menunggu aduan dibuat.

Longkang yang mempunyai penutup juga tersumbat.

Saliran di Pulau Pinang juga perlu diperbaiki untuk menampung kepadatan penduduk yang meningkat di banyak kawasan. Peningkatan bilangan projek perumahan di seluruh negeri turut menyumbang kepada banjir, kerana longkang di beberapa kawasan terlalu kecil dan sempit serta tidak dapat menampung aliran air hujan.

Semasa hujan lebat, longkang yang tersumbat boleh menyebabkan banjir yang meluas, menyebabkan kerosakan disebabkan oleh air, gangguan perjalanan dan bau yang tidak menyenangkan daripada kumbahan dan air sisa.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Kenyataan Akhbar, 20 April 2024