LUAR KURUS, DALAM GEMUK?

Adakah anda membawa lemak yang paling berisiko? Lemak viseral ialah lemak yang membaluti organ perut jauh di dalam tubuh. Anda tidak selalu dapat merasakan atau melihatnya. Malah, anda mungkin mempunyai perut yang agak rata dan masih mempunyai lemak visceral. Itu kadangkala dipanggil TOFI, atau “luar kurus, dalam gemuk”.

Terlalu banyak lemak dalam tubuh tidak baik untuk kesihatan. Tetapi berbanding dengan lemak yang terletak di bawah kulit (lemak subkutaneus), jenis visceral lebih berkemungkinan meningkatkan risiko bagi masalah perubatan yang serius. Penyakit jantung, Alzheimer, diabetes Jenis 2, strok, dan kolesterol tinggi adalah beberapa keadaan yang berkait rapat dengan terlalu banyak lemak dalam batang tubuh. (Sumber: Web MD)

“Lemak viseral membebaskan bahan kimia radang yang dipanggil sitokin yang menggalakkan keradangan dan merosakkan saluran darah serta tisu. Ia adalah bentuk lemak yang paling berisiko untuk dimiliki. Jika anda seorang wanita dan mempunyai saiz pinggang 35+ inci atau lelaki dengan pinggang 40+, anda mempunyai terlalu banyak lemak viseral,” kata Kristie Leong M.D.

Berikut adalah bagaimana cara untuk menyingkirkannya.

Gambar: @DrKristieLeong