MADU MENTAH ADA KHASIAT KESIHATAN

Madu mentah yang mempunyai pelbagai nutrien, termasuk banyak antioksidan, patut diberi perhatian khusus sebagai makanan yang sihat, demikian menurut satu kajian baharu yang mencadangkannya.

Walaupun madu adalah 80% gula, “sekitar 15% madu diperbuat daripada berpuluh-puluh gula yang jarang ditemui, contohnya isomaltulose, kojibiose, trehalose, melezitose, dan sebagainya yang telah terbukti mempunyai banyak faedah fisiologi dan metabolik termasuk meningkatkan tindak balas glukosa, mengurangkan rintangan insulin dan menggalakkan pertumbuhan bakteria yang berkaitan dengan usus yang sihat”, kata pengarang bersama daripada kajian Dr Tauseef Ahmad Khan, penyelidik di Fakulti Perubatan Temerty, Universiti Toronto, Kanada.

Madu mengandungi lebih banyak daripada gula. Ia mempunyai “banyak molekul bioaktif, termasuk polifenol, flavonoid, dan asid organik yang mempunyai pelbagai sifat farmakologi termasuk kesan antibiotik, kesan antikanser, kesan antiobesogenik [antiobesiti], perlindungan terhadap kerosakan radikal bebas dan mengurangkan keradangan, dan lain-lain,” kata Dr Khan.

Baca lebih lanjut:
https://www.medicalnewstoday.com/…/raw-honey-could-help…