MAKAN LEBIH BANYAK MAKANAN KAYA MAGNESIUM UNTUK KURANGKAN RISIKO DEMENSIA

Satu kajian dari Australian National University (ANU) menunjukkan bahawa peningkatan pengambilan magnesium dalam diet harian kita boleh meningkatkan kesihatan otak seiring dengan peningkatan usia dan mengurangkan risiko demensia.

Penyelidik mendapati bahawa mengambil lebih daripada 550 mg magnesium setiap hari, melalui makanan seperti bayam dan kacang, menghasilkan usia otak kira-kira 1 tahun lebih muda sebanyak 55 berbanding mereka yang mengambil normal 350 mg.

Peningkatan sebanyak 41% dalam pengambilan magnesium boleh menyebabkan pengecutan otak yang kurang berkaitan dengan usia, yang dikaitkan dengan fungsi kognitif yang lebih baik dan risiko yang lebih rendah atau demensia yang tertunda di kemudian hari.

Tiada ubat bagi demensia yang merupakan  pembunuh ke-7 terbesar di dunia. Bilangan orang di seluruh dunia yang akan didiagnosis dengan demensia dijangka lebih dua kali ganda daripada 57.4 juta pada 2019 kepada 152.8 juta pada 2050.

Baca lagi:
https://scitechdaily.com/magnesium-helps-reduce-the-risk-of-dementia-less-age-related-brain-shrinkage/