MANFAAT KESIHATAN MERAPIKAN

Mengemas boleh membantu menghilangkan tekanan, memperoleh rasa kawalan dan memperbaiki keadaan fikiran dalam pelbagai cara. Proses (dan keputusan) meletakkan sesuatu pada tempatnya boleh meningkatkan mood dan keadaan fikiran. Jika ia membuatkan anda selesa, ia boleh menjadi bahagian penting dalam penjagaan diri.

Merapikan (proses meletakkan pelbagai benda fizikal di sekeliling anda di tempat yang sepatutnya) bukan sahaja memudahkan anda mencari perkara yang anda cari, ia juga boleh meningkatkan mood dan keadaan fikiran anda dalam pelbagai cara.

Berselerak menjejaskan kesejahteraan emosi dan fizikal kita dalam pelbagai cara. Berselerak di pejabat boleh menyebabkan kita kurang produktif dan lebih letih. Berselerak di rumah boleh mengurangkan kebahagiaan dan membuatkan kita berasa kurang selamat.

Berselerak juga boleh menjadi bahaya keselamatan jika terdapat barang atau wayar di atas lantai yang seseorang boleh tersandung atau bahaya kesihatan jika timbunan barangan menjadi magnet bagi habuk atau pepijat.

Baca lagi:
https://www.everydayhealth.com/…/why-decluttering-is…/