MELEBAR LEBUH RAYA TIDAK MENYELESAIKAN MASALAH LALU LINTAS

Melebarkan lebuh raya dan membina lebih banyak jalan sebenarnya memburukkan lagi lalu lintas. Lebih banyak jalan raya, lebih banyak perbelanjaan, lebih banyak kesesakan, demikian menurut pendedahan laporan 2020, “Congestion Con”, oleh Transportation for America.

Membelanjakan berbilion-bilion untuk melebarkan lebuh raya sebenarnya boleh memburukkan lagi kesesakan dengan menggalakkan orang ramai untuk memandu lebih daripada yang mereka lakukan, melainkan fenomena yang berlawanan dengan intuitif tetapi didokumentasikan dengan baik yang dikenali sebagai permintaan terdorong, jelas laporan itu lagi.

Begitu juga dengan jalan raya. “Apabila jalan baharu dibuka ia menambah sementara bekalan ruang jalan dan lalu lintas berkurangan. Lalu lintas kini lebih baik sedikit, orang ramai kembali ke dalam kereta mereka, mengakibatkan kesesakan kembali ke tahap yang sama seperti sebelumnya dan kadangkala lebih teruk,” kata James Brownlie, Jurutera Pengangkutan Kanan di Wallbridge Gilbert Aztec.

Seperti yang ditanya oleh Strong Towns dalam catatan Twitter baru-baru ini, “Persoalan sebenar ialah: bagaimana kita mahu kesesakan kita? Adakah kita mahu ia dalam dua lorong, empat lorong, lapan lorong atau lebih?”