MEMPROMOSIKAN KEMAMPANAN MELALUI KEBUN BANDAR & PENJIMATAN TENAGA

Berkongsi Ilmu dengan Sekolah dan Pendidik

Hari yang sungguh bermakna di kebun bandar kami! Dibimbing oleh Persatuan Pendidik Lestari Hijau Pulau Pinang (Grew) yang bersemangat dan dengan usaha dedikasi Saraswathi Devi & Theeban Gunasekaran, kebun bandar kami mengalu-alukan kedatangan 10 pelajar sekolah rendah, 20 pelajar sekolah menengah dan universiti, dan 10 guru berdedikasi pada 23 Februari 2024.

N. V. Subbarow, Pegawai Pendidikan CAP memberikan penerangan dengan mendalami keajaiban berkebun dalam kebun bandar, memikat hati pelajar muda dengan cerapan mengenai pembuatan kompos dan dunia cacing tanah yang menarik iaitu wira sebenar ekosistem kita! Beliau juga memberi penerangan mengenai kesihatan, berkongsi panduan berharga bagi mengurangkan pengambilan gula untuk memerangi risiko diabetes.

Di bawah bimbingan tukang kebun CAP, Sivanathan dan Selvam, para peserta tidak sabar-sabar lagi mengotorkan tangan mereka dengan latihan langsung kerana mereka mempelajari seni mengisi tanah ke dalam beg poli dan menanam 3 jenis varieti istimewa: lemon borage, kaduk & tumbuhan kunyit. Mereka dengan penuh bersemangat menyertai aktiviti membuang rumpai, benar-benar menyelami kehijauan di sekeliling mereka.

Selepas rehat, program diteruskan lagi dengan sesi yang membuka mata peserta yang diketuai oleh Pegawai Penyelidik CAP, Ung Jun Min, yang menekankan kepentingan amalan penjimatan tenaga dalam memerangi perubahan iklim. Daripada mencabut palam elektronik kepada menerima cahaya semula jadi dan pengudaraan, para pelajar dengan penuh semangat menyerap setiap panduan yang dikongsi, mereka juga turut terlibat secara aktif dengan soalan dan mencatat nota dengan begitu tekun.

Ia tidak dapat dinafikan bahawa ini merupakan satu lawatan yang berjaya, penuh dengan pembelajaran, gelak tawa, dan penghargaan baharu untuk kuasa kemampanan dan penjagaan alam sekitar. Marilah kita teruskan untuk memupuk benih-benih ilmu ini dan menyaksikan agar ia berkembang menjadi masa depan yang lebih cerah dan hijau!