MENDENGAR UNTUK MEMAHAMI (Kisah hikmah)

Seorang murid bertanya kepada Gurunya: “Apakah yang perlu dilakukan oleh manusia yang baik dan hormat untuk memahami keadaan dunia sebenar? Apa yang membuatkan manusia tidak berhubung dengan realiti?”

Selepas beberapa saat keheningan yang tenang, Guru itu menjawab, “Sentiasa mendengar dengan sepenuh hati kepada kedua-dua belah pihak dan anda akan mendapat pencerahan; dengan hanya mendengar satu belah pihak sahaja dan kamu akan dibiarkan dalam kegelapan.”

(Moral ceritanya ialah: Mendengar sebenar tidak boleh berlaku melainkan kita mempunyai keinginan yang tulus untuk memahami apa yang kita dengar. Untuk menjadi pendengar yang baik, berikan bukan sahaja telinga, tetapi juga mata, perhatian yang tidak berbelah bahagi, dan hati anda. Aksara Cina yang membentuk kata kerja, “untuk mendengar” memberitahu kita sesuatu yang penting mengenai kemahiran ini. Ia menangkap sifat sebenar akan benar-benar mendengar: Gunakan telinga anda untuk mendengar, layan penutur seperti raja, dengan fokus 10 mata, dan perasaan satu hati yang bersatu.)