APA MAKSUD SEBENAR LABEL TARIKH LUPUT PADA MAKANAN

Kebanyakan kita akan menyemak tarikh pada makanan yang dibungkus sebelum membuat keputusan sama ada untuk menyimpan atau membuangnya. Tetapi tahukah anda: Tarikh pada label makanan ialah tekaan terbaik pengeluar mengenai berapa lama makanan akan terasa paling segar; selepas tarikh itu, kualiti beransur-ansur menurun. Kebanyakan label tarikh memberitahu mengenai kualiti makanan, bukan keselamatan, kata pakar makanan Amerika Syarikat (AS).

“Tiada apa-apa yang konkrit bagi tarikh ini berkaitan dengan penyakit bawaan makanan,” kata Dr Andrea Glenn, Felo Penyelidik pasca doktoral dan Pakar Diet berdaftar di Harvard TH Chan School of Public Health.

Laporan Guardian yang memetiknya sebagai berkata, “Tarikh ini secara amnya merujuk kepada bila sesuatu produk itu akan mempunyai rasa atau kualiti terbaik atau bila hendak menjual produk itu dengan dan tidak berkaitan dengan keselamatan makanan itu.”

Ia jauh lebih berguna daripada mencari tanda-tanda kerosakan. Bau, rasa, warna atau tekstur yang ganjil atau tidak enak adalah penunjuk bahaya yang lebih baik.

Bagaimana untuk mengetahui jika makanan itu rosak? Artikel dalam Food Insight memberikan panduan berikut:

> Makanan yang lembut luar biasa, berubah warna atau mempunyai bau yang tidak menyenangkan secara luar biasa berkemungkinan rosak dan perlu dibuang.

> Makanan yang bercendawan atau telah menghasilkan lapisan “berlendir” di atasnya tidak boleh dimakan. Walaupun anda membuang cendawan atau lendir, mikrob yang tidak hilang-hilnag masih boleh menimbulkan ancaman penyakit bawaan makanan.

> Dalam kes makanan dalam tin, tin yang membengkak itu sering menunjukkan produk itu  rosak.

> Jika ragu-ragu, buang makanan itu. Adalah lebih baik untuk berhati-hati daripada makan makanan yang berpotensi tidak selamat.

(Ilustrasi: Food Insight)