Mengambil ANTIBIOTIK Apabila Anda Tidak Memerlukannya Meletakkan Anda dan Keluarga dalam RISIKO

Rintangan antibiotik adalah ancaman kesihatan terbesar di dunia. Sesetengah bakteria membina ketahanan terhadap antibiotik yang pernah digunakan untuk merawatnya. Bakteria ini juga boleh merebak dari seseorang ke seseorang.

Kajian global menganggarkan bahawa pada 2019, hampir 5 juta kematian berlaku dengan jangkitan yang melibatkan bakteria kebal antibiotik. Kira-kira 1.3 juta tidak akan berlaku jika bakteria tidak kebal.

Rintangan antibiotik bukan mengenai tubuh anda menjadi kebal terhadap antibiotik. Rintangan timbul apabila bakteria terdedah kepada tahap antibiotik yang tidak segera membunuhnya. Ia membangunkan pertahanan yang menghalang antibiotik yang sama daripada membahayakannya pada masa hadapan, walaupun pada dos yang lebih tinggi.

Bakteria boleh dengan mudah menyesuaikan sebahagiannya disebabkan oleh kadar pembiakan yang menakjubkan. Sesetengah spesies, seperti Escherichia coli, boleh mereplikasi secepat setiap 20 minit, bergantung kepada persekitaran. Satu bakteria boleh menjadi lebih daripada 68 bilion bakteria dalam masa 12 jam.

Apabila bakteria menjadi kebal terhadap antibiotik, ini boleh menjadikan jangkitan dan penyakit lebih serius, dan sangat sukar dan mahal untuk dirawat.

Kita semua boleh membantu mengurangkan rintangan antibiotik. Lindungi diri anda dan orang lain dengan menggunakan antibiotik dengan bijak. Penggunaan antibiotik yang berlebihan menghasilkan kuman kebal antibiotik. Antibiotik tidak diperlukan untuk jangkitan virus seperti selesema, sakit tekak, sakit telinga dan jangkitan sinus. Banyak jangkitan akan menjadi lebih baik dengan sendirinya, dan tidak semestinya memerlukan antibiotik.

Jika perlu mengambilnya, ambil masa sesingkat mungkin, pastikan anda menghabiskannya  dan jangan berkongsi antibiotik.