Penangkapan dan Penyimpanan Karbon Bukan Penyelesaian kepada Krisis Iklim, tetapi Mengalih Perhatian yang Berbahaya

Gambar melalui Earth Justice

Ini adalah siaran akhbar bersama oleh Friends of the Earth Japan dan 89 pertubuhan sivil lain, termasuk Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Kuala Lumpur/Tokyo – Hari ini, 90 pertubuhan masyarakat sivil dari 26 negara menyerahkan surat petisyen kepada kerajaan Jepun menuntut supaya tidak mengeksport CO2 ke negara lain.

Diet Jepun sedang membahaskan Rang Undang-undang Perniagaan CCS untuk menetapkan rangka kerja undang-undang bagi perniagaan CCS. Sementara itu, syarikat Jepun sudahpun mendesak projek CCS di rantau ini. Sejak 2022, mereka telah menandatangani sekurang-kurangnya 15 perjanjian untuk mengeksport CO2 ke negara lain di rantau ini seperti Indonesia, Malaysia dan Australia, sering kali dengan gergasi minyak dan gas seperti ExxonMobil.

Pakar iklim berkata, CCS ialah teknologi yang tidak terbukti dengan risiko dan kos yang tinggi, serta disertakan dengan liabiliti jangka panjang. Mereka berkata bergantung kepada teknologi seperti itu hanya akan menangguhkan tindakan iklim sebenar di Jepun dan di Asia.

Kebocoran dalam projek CCS yang boleh menyebabkan sesak nafas dalam kepekatan yang besar sudah pun berlaku dengan akibat buruk bagi masyarakat sekeliling. Saluran paip karbon dioksida yang pecah pada 2020 di Mississippi, Amerika Syarikat mengakibatkan pemindahan lebih daripada 200 orang dan kemasukan ke hospital sekurang-kurangnya 45 orang akibat keracunan karbon dioksida. Pada awal April, terdapat juga kebocoran dalam saluran paip karbon dioksida (CO2) tekanan tinggi yang dimiliki oleh Denbury Inc. dan ExxonMobil di Sulphur, Louisiana.

Pencinta alam sekitar berkata projek CCS bukan sahaja memburukkan lagi krisis iklim tetapi pada asasnya bertentangan dengan prinsip keadilan iklim, terutamanya kerana ia mengakibatkan lambakan CO2 di negara-negara di Selatan Global seperti Malaysia:

Meenakshi Raman, Presiden Sahabat Alam Malaysia (SAM) berkata, “Krisis iklim yang kita hadapi sekarang adalah akibat daripada pelepasan karbon yang tinggi dari segi sejarah negara maju seperti Jepun. Bagi dunia untuk mempunyai peluang yang jauh untuk mencapai sasaran 1.5 darjah Celsius, negara maju mestilah menerajui pemansuhan bahan api fosil secara berperingkat. Desakan bagi CCS oleh kerajaan Jepun ini hanyalah satu lagi pelindungan untuk mereka meneruskan eksploitasi bahan api fosil. Lebih memburukkan lagi keadaan, daripada mengambil karbon yang dihasilkan oleh industri Jepun di bumi Jepun, ia berusaha untuk membuang beban menyimpan karbon di negara membangun seperti Malaysia. Kami menuntut Jepun untuk menghentikan manifestasi jelik penjajahan sisa ini melalui lambakan karbon di negara membangun seperti Malaysia dan kami menggesa Kerajaan Malaysia untuk tidak membiarkan negara ini menjadi tong sampah sisa karbon negara maju.”

Fanny Tri Jambore, Ketua Bahagian Kempen, WALHI, Indonesia mengulas bahawa “Beberapa projek CCS dicadangkan bagi medan minyak dan gas di Indonesia, di mana penduduk mengalami kesan alam sekitar, mata pencarian dan hak asasi manusia yang besar. Contohnya, orang asli di kawasan projek Tangguh LNG di Daerah Papua Barat dipindahkan dari tanah adat, dan dihalang daripada cara hidup bebas dan tradisional kerana akses terhad kepada kawasan perburuan dan memancing. BP sebagai pengendali projek dalam projek Tangguh LNG telah mengusahakan pemulihan gas yang dipertingkatkan/CCUS, oleh itu, hasrat Chubu Electric untuk mengeksport CO2 dari Jepun ke Tangguh akan memanjangkan hayat projek gas fosil dan memanjangkan kesan itu. Di manakah keadilan bagi masyarakat tempatan di Indonesia, yang tidak pernah dimaklumkan mengenai rancangan CCS sedemikian? Ini tidak lain hanyalah penjajahan karbon.”

Ayumi Fukakusa, Jurukempen Perubahan Iklim dan Tenaga dan Timbalan Pengarah Eksekutif FoE Japan berkata “Dasar CCS kerajaan Jepun sama sekali tidak realistik. Dasar semasanya bertujuan untuk menyimpan 120-240 juta tan CO2 menjelang 2050 yang bersamaan dengan kira-kira 10-20% daripada pelepasan semasa Jepun. Tiada projek berdaya maju secara komersial yang wujud di Jepun namun syarikat Jepun membuat perjanjian untuk mengeksport CO2 ke negara lain. Kerajaan Jepun mesti menetapkan sasaran pengurangan pelepasan yang lebih kukuh, berdasarkan prinsip ekuiti dan tanggungjawab sejarahnya dan mesti berhenti mempromosikan penyelesaian palsu ini”.

Penandatangan (90 pertubuhan dari 26 negara)

Sila baca teks petisyen untuk butiran lanjut: https://consumer.org.my/wp-content/uploads/2024/05/8-May-2024-SAM-Signatory-in-Petition-08-May-2024-Carbon -tangkap-dan-penyimpanan-bukan-penyelesaian-kepada-krisis-iklim-tetapi-gangguan-berbahaya-EN.pdf

Siaran Akhbar Bersama, 8 Mei 2024

Nota: