MENGHISAP VAPE SEMAKIN MENINGKAT DALAM KALANGAN ORANG MUDA

Tinjauan oleh Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) baru-baru ini mengenai penggunaan vape dan e-rokok dalam kalangan golongan muda mendapati semakin ramai gadis muda terutamanya gadis muda yang ketagih dengan peranti ini.

Penggunaan vape dan e-rokok dalam kalangan generasi muda kini meningkat dua kali ganda berbanding setahun yang lalu.

Walaupun populariti dan penggunaan e-rokok dan vape telah meningkat, risiko bahaya yang dirasakan dilihat masih rendah. Ramai orang muda, baik perempuan mahupun lelaki, tidak menyedari akan bahaya apa yang mereka sedut.

Dalam tinjauan kami, sesetengah gadis muda yang menggunakan vape lebih daripada lelaki bersetuju bahawa peranti itu mengandungi nikotina. Ramai penghisap vape daripada golongan muda berkata mereka tahu ia mengandungi bahan kimia dan toksin yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius tetapi mereka tidak bimbang.

Penggunaan vape dan e-rokok dalam kalangan gadis muda, terutamanya pelajar, adalah satu krisis. Mereka mendakwa bahawa amat mudah bagi mereka untuk membeli produk ini, dan mereka juga berkongsi wang untuk membeli peranti ini.

Tinjauan CAP juga mendedahkan bahawa semakin banyak kedai yang terletak hampir di mana-mana sahaja untuk menjual peranti ini kepada golongan muda. Malah ada yang menjualnya secara ansuran, dan ini berlaku walaupun di kawasan luar bandar.

Kebanyakan pelajar dan gadis yang kami temu bual adalah dalam lingkungan umur 14 hingga 22 tahun. Kami mendapati kebanyakan gadis yang menggunakan vape ini adalah dari universiti swasta berbanding sekolah menengah. Ramai anak muda beralih kepada vape kerana beribu-ribu perisa kimia yang ada.

Apa yang membimbangkan ialah golongan muda yang tidak pernah mencuba rokok kini semakin bergantung kepada nikotina pada masa yang paling mudah terpengaruh dalam hidup mereka.

E-rokok ialah peranti penghantaran nikotina yang mempunyai bateri, unsur penyembuhan dan bekas untuk cecair. Apabila cecair dipanaskan, pengguna menyedut aerosol. Cecair biasanya berperisa dan mengandungi nikotina.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), terdapat 16,000 perisa cecair dijual di pasaran untuk vape dan e-rokok.

Sekiranya Kementerian Kesihatan (KKM) mengambil masa yang lama untuk mengharamkan vape dan e-rokok, kesihatan belia hari ini akan menjadi taruhan dan kita akan mempunyai lebih ramai belia yang sakit pada masa hadapan.

Gaya hidup vape dan e-rokok juga kini disasarkan kepada kanak-kanak seawal usia 10 tahun, terutamanya kanak-kanak lelaki.

CAP menggesa Kementerian Kesihatan dan pihak berkuasa tempatan supaya tidak mengeluarkan lesen baharu untuk kedai vape.

Kini di Pulau Pinang, banyak gerai di tepi jalan turut menjual vape dan peranti e-rokok pada harga serendah RM50. Tindakan undang-undang mestilah diambil terhadap kedai-kedai ini.

KKM mestilah mengharamkan vape dan e-rokok untuk generasi yang lebih sihat. Lebih banyak kempen pendidikan kesihatan mengenai bahaya vape dan e-rokok perlu dimulakan di sekolah dan universiti. Ibu bapa juga mestilah memainkan peranan yang sangat penting dalam perkara ini untuk mendidik anak-anak mereka.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Kenyataan Akhbar, 8 Julai 2022

Sila hulurkan sumbangan anda di https://consumer.org.my/ms/make-a-donation-malay/