MENGIDAM MAKANAN TIDAK SIHAT? SEBAGAI GANTI MAKAN MAKANAN INI

Gambar: Delta Dental

Mengidam makanan ringan masin, gula-gula atau makanan ringan yang digoreng? Daripada mendapatkan kerepek kentang, donat atau ais krim, yang boleh menyebabkan penambahan berat badan dan kesihatan yang tidak baik, cuba alternatif yang lebih sihat.

Jika anda mengidam:

> Kentang goreng atau kerepek kentang: Gantikan dengan gajus atau kacang tanah masin (tetapi kacang tanpa garam lebih sihat) ia lebih tinggi dalam lemak dan protein yang baik. Atau mengunyah epal.

> Donat atau Gula-gula: Gantikan dengan buah-buahan segar yang manis semula jadi (contohnya: pic, ceri, tembikai, beri) atau buah-buahan kering (contohnya: prun, kismis).

> Ais krim: Gantikan dengan yogurt asli, anda boleh menambah madu atau buah-buahan segar untuk memaniskannya. Atau makan buah-buahan segar, ia tidak mempunyai rasa atau kelembutan ais krim yang sama, tetapi ia masih boleh meniru kemanisan dan memberikan rasa yang hebat.

> Karbohidrat ditapis: Pilih bijirin penuh berbanding roti putih dan nasi. Kacang (contohnya: kacang merah, lima, pinto, kacang hitam) juga merupakan pilihan yang baik, ia penuh dengan protein dan serat, dan membuatkan anda berasa kenyang lebih lama daripada jenis karbohidrat lain.

> Minuman ringan: Gantikan dengan air kosong dengan perahan jus buah-buahan atau sepotong oren kerana ia mempunyai lebih sedikit kalori dan kurang gula serta boleh menyegarkan.

PETUA: Mengurangkan tekanan dan kekal terhidrat boleh membantu mengurangkan keinginan.