Miskin dan bahagia: Masyarakat yang menentang trend kepuasan hidup

Gambar: Nina / Adobe Stock

Sesetengah masyarakat yang paling berpuas hati di dunia adalah miskin, kecil dan terpencil

  • kajian baru-baru ini, penyelidik meninjau 3,000 orang yang tinggal dalam Dalam masyarakat miskin dan berskala kecil mengenai kepuasan hidup mereka.
  • Keputusan mendapati bahawa kepuasan hidup mereka ini adalah setanding dengan orang yang tinggal di negara terkaya.
  • Satu alasan yang berpotensi kenapa kegembiraan sederhana seperti interaksi sosial dan mengalami alam semula jadi memainkan peranan yang luar biasa dalam memacu kepuasan hidup dalam komuniti berskala kecil adalah kerana kebanyakan masyarakat ini tidak mendapat wang yang banyak.

Orang Melanesia yang tinggal di wilayah Roviana dan Gizo di Kepulauan Solomon adalah antara yang termiskin di dunia. Mereka menjalani gaya hidup sara diri, memenuhi keperluan mereka dengan menangkap ikan dan bertani. Kadangkala, mereka menjual barangan mereka di pasar tempatan untuk membeli makanan yang diproses atau membayar yuran pengajian sekolah anak-anak mereka. Kemewahan kehidupan moden seperti telefon pintar, internet, TV, tilam busa memori sukar dicari. Tetapi di sebalik kewujudan secara material yang sederhana ini, orang Melanesia menyatakan kepuasan hidup yang lebih tinggi daripada penduduk Finland dan Denmark, yang kerap menjadi tajuk utama sebagai yang paling gembira di dunia.

Salah satu penemuan paling kukuh dalam penyelidikan kebahagiaan ialah hubungan antara pendapatan, kekayaan, dan kepuasan hidup. Semakin banyak wang seseorang, semakin mereka berpuas hati. Semakin kaya sesebuah negara, semakin bahagia rakyatnya. Tetapi apabila saintis kini belajar, ada yang menentang trend yang meluas ini. Orang yang selalunya orang asli yang tinggal dalam komuniti kecil dan terpencil cenderung berpuas hati dengan kehidupan mereka seperti orang yang tinggal di negara terkaya. Mengetahui sebabnya boleh memberi manfaat kepada kita semua.

Kekayaan dan kepuasan hidup

Matlamat inilah yang mengilhamkan penyelidikan baharu yang diterbitkan dalam Proceedings of the National Academy of Sciences. Para saintis dari Universitat Autònoma de Barcelona di Sepanyol dan McGill University di Kanada mengembara ke seluruh dunia untuk meninjau hampir 3,000 ahli 19 masyarakat miskin dan berskala kecil yang terletak di 18 negara berbeza. Mereka melawat Kumbungu di Ghana, Laprak di Nepal, Vavatenina di Madagascar, dan Lonquimay di Chile, antara banyak tempat terpencil yang lain. Perjalanan saintifik adalah terutamanya untuk projek yang lebih besar mengenai perubahan iklim, tetapi para penyelidik juga menilai kepuasan hidup subjek.

“Purata kepuasan hidup yang dilaporkan dalam kalangan 19 masyarakat berskala kecil yang ditinjau adalah 6.8 daripada 10, walaupun kebanyakan kawasan itu mempunyai anggaran pendapatan kewangan tahunan kurang daripada AS$1,000 setiap orang,” lapor penyelidik. Nilai kepuasan hidup setinggi ini biasanya hanya dilihat di negara yang KDNK per kapita melebihi $40,000 setahun.

Jadi apa yang menjelaskan lonjakan ini ke tahap kebahagiaan yang lebih tinggi? Ahli antropologi Barat yang melawat komuniti berskala kecil ini secara amnya mendapati bahawa mereka ini memperoleh banyak kepuasan daripada aktiviti mudah seperti mendengar muzik, berjalan-jalan atau hanya berehat. Hubungan dengan rakan dan keluarga serta pergaulan juga membawa banyak kegembiraan. Ahli komuniti juga cenderung sangat menghargai serta  menghabiskan masa di alam semula jadi. Kajian yang banyak menunjukkan bahawa berada di luar dalam habitat alam semula jadi yang asli meningkatkan mood, kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan.

Alasan berpotensi yang jelas kenapa kegembiraan sederhana seperti interaksi sosial dan mengalami alam semula jadi memainkan peranan yang luar biasa dalam memacu kepuasan hidup dalam komuniti berskala kecil ini adalah kerana kebanyakan masyarakat ini tidak mendapat wang yang banyak. Dalam penyelidikan terdahulu, ahli pasukan Barcelona dan McGill yang sama melawat masyarakat kecil lain dan membandingkan kesejahteraan kolektif mereka. Mereka mendapati bahawa dalam komuniti di mana wang memainkan peranan yang lebih besar, pemacu kebahagiaan yang dilaporkan berubah: Orang ramai beralih daripada menikmati aktiviti pengalaman bersentuhan dengan alam semula jadi kepada mengutamakan faktor sosial dan ekonomi. Wang membawa kebahagiaan dan bukannya kesenangan hidup yang sederhana.

Perkara utama, menurut penyelidik kajian ini, adalah kepuasan hidup “tidak memerlukan kadar penggunaan bahan yang tinggi yang umumnya dikaitkan dengan pendapatan kewangan yang tinggi.” Sebaik sahaja keperluan asas orang ramai seperti tempat tinggal, makanan dan keselamatan dipenuhi, kegembiraan boleh ditemui pada orang dan tempat di sekeliling kita.

Sumber: Big Think (21 Februari 2024)