Masjid Pengkalan Hulu, Perak menjadi masjid yang pertama melaksanakan amalan tidak menggunakan plastik sekali guna di negeri Perak

Katakan ‘Tidak’ kepada plastik sekali guna, Ahli Jawatankuasa Masjid Pengkalan Hulu, Perak dan pengunjung bersama-sama Pegawai CAP memegang pelekat yang tidak menggalakkan penggunaan plastik.

Masjid Jamek di Pengkalan Hulu, Perak menjadi masjid pertama di negeri Perak yang melaksanakan larangan plastik sekali guna dan tiada makanan dan minuman dalam plastik.

Ahli jawatankuasa masjid Pengkalan Hulu turut menganjurkan program kesedaran khas tentang bahaya penggunaan plastik sekali guna. Program kesedaran itu dianjurkan oleh ahli jawatankuasa Masjid selepas mendapat nasihat Sultan Perak.

Baru-baru ini Sultan Perak bertitah agar tidak menggunakan plastik sekali guna dan tidak membenarkan pelajar menggunakan minuman dan makanan dalam botol plastik dan pembungkusan.

Program kesedaran itu dijalankan dengan kerjasama Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP).

Kira-kira 50 orang termasuk ahli masjid lain, penjawat awam dan kerajaan menghadiri program ceramah gaya hidup sihat itu. Ceramah itu dikendalikan oleh pegawai kanan pendidikan CAP N.V. Subbarow, Zulkifli Yusuf dan Mohd Ridzuan Mohamad.

Plastik sekali guna mudah difahami. Ia merujuk kepada pembungkusan plastik yang tidak boleh digunakan semula dan mungkin atau ia mungkin tidak dikitar semula bergantung kepada jenis bahan plastik.

Pegawai Pendidikan Kanan CAP, N. V. Subbarow memberikan ceramah mengenai plastik sekali guna di masjid.

Berikut ialah senarai beberapa barangan plastik sekali guna: straw, kutleri plastic, beg beli-belah plastic, tudung plastik pakai buang untuk minuman panas, botol air plastik, kotak bawa pulang dan cawan minuman, pembungkus makanan, tutup botol, pengacau.

Semua ini adalah perkara biasa yang digunakan, barangan harian yang menimbulkan bahaya kepada alam sekitar.

Untuk menjalani gaya hidup sihat, adalah bijak untuk mengambil perhatian tentang pembungkusan plastik kita sendiri yang kita beli dan berikrar untuk tidak membeli produk yang melibatkan plastik sekali guna.

Plastik tidak terbiodegradasi; ia hanya perlahan-lahan bertukar menjadi mikroplastik.

Bukan sahaja ia mendatangkan bahaya kepada hidupan marin, plastik mikro ini membebaskan bahan kimia toksik yang akhirnya berpindah ke atmosfera, hidupan tumbuhan dan tisu haiwan.

Kita semua boleh lebih sedar tentang plastik sekali guna yang ada di rumah kita, sudah tiba masanya untuk  mengambil tindakan dan berubah!

Jangan gunakan beg membeli-belah yang diperbuat daripada plastik, sebaliknya gunakan beg kain atau beg kertas untuk membeli-belah.

Bawa kelalang teh atau kopi sendiri ke tempat kerja, gunakan kedai kopi yang menyediakan cawan pakai buang boleh guna semula.

Jangan beli botol air plastik, gunakan botol kaca atau jenis kelalang.

Jangan sekali-kali membeli penyedut minuman plastik, sebaliknya beli jenis kertas. Tolak jika ditawarkan straw plastik.

Kita sebagai individu juga perlu memikul tanggungjawab untuk menjalani gaya hidup yang sihat.

Setiap orang di planet ini harus mengambil perhatian dengan menjalani kehidupan yang seboleh-bolehnya hanya melibatkan penggunaan bahan kitar semula.

 

 

N.V. Subbarow
Pegawai Pendidikan Kanan
Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Kenyataan Akhbar, 1 Mac 2024