Mulakan tahun baru anda dengan menanam sayur-sayuran anda sendiri: CAP

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menasihatkan rakyat Malaysia untuk memulakan tahun 2024 dengan menanam sayur-sayuran mereka sendiri.

CAP percaya, tahun 2024 akan menjadi lebih mencabar kepada pengguna mengenai harga makanan.

Bagi mengurangkan beban kenaikan harga sayur-sayuran CAP menggesa pengguna Malaysia menanam apa-apa jenis sayur-sayuran dan tumbuhan herba pada awal tahun baharu.

Unjuran FAO menunjukkan bahawa permintaan makanan dunia mungkin meningkat sebanyak 70 peratus menjelang 2050, dengan sebahagian besar unjuran peningkatan permintaan makanan global dijangka datang daripada peningkatan pendapatan pengguna di rantau seperti Asia, Eropah Timur dan Amerika Latin.

Harga sayur-sayuran telah meningkat sejak kebelakangan ini dan dijangka bertahan selama setahun lagi.

Oleh kerana lebih banyak hujan dan banjir menyebabkan lebih banyak kesukaran kepada petani.

Krisis iklim adalah salah satu punca utama peningkatan mendadak dalam kelaparan global.

Kejutan iklim memusnahkan kehidupan, tanaman dan mata pencarian, dan menjejaskan keupayaan orang ramai untuk memberi makan kepada diri mereka sendiri.

Kebuluran akan hilang kawalan jika dunia gagal mengambil tindakan iklim segera.

Harga baja global telah meningkat lebih cepat daripada harga makanan, yang kekal pada paras tertinggi sepuluh tahun itu sendiri.

Kesan perang di Ukraine, termasuk harga gas asli yang lebih tinggi, telah mengganggu lagi pengeluaran dan eksport baja global – mengurangkan bekalan, menaikkan harga dan mengancam untuk mengurangkan hasil.

Harga baja yang tinggi boleh menjadikan krisis kemampuan makanan semasa menjadi krisis ketersediaan makanan, dengan pengeluaran jagung, beras, kacang soya dan gandum semuanya jatuh pada 2022.

Ramai petani yang dihubungi CAP sudah mengadu tentang masalah harian mereka. Termasuk harga baja, tidak dapat membuat pekerja bekerja di ladang mereka dan terus hujan.

Oleh itu, kami menggesa pengguna untuk menanam sayur-sayuran sendiri dengan mudah di rumah, yang boleh menjimatkan kos, menanam sayur-sayuran yang boleh dimakan tidak memerlukan ruang yang besar.

Tumbuhan berbuah seperti bendi, terung, cili dan sayur-sayuran berdaun seperti sawi, kangkong, kalian, bayam serta pokok pudina, pegaga, kesum dan selom boleh ditanam dengan mudah walaupun di balkoni.

Barangan rumah yang biasa digunakan seperti karton susu, jus dan botol minuman, dan bekas kecil lain boleh digunakan untuk tumbuhan yang mempunyai sistem akar yang lebih kecil seperti sayur-sayuran berdaun.

Bagi tumbuhan yang mempunyai akar yang lebih dalam seperti bendi, terung, sejuk, barangan seperti tin biskut, tin minyak lima liter dan botol air lima hingga 20 liter boleh digunakan sebagai bekas penanaman.

Dengan cahaya matahari yang betul, air dan kompos, sesiapa sahaja boleh menanam dan menuai sayur-sayuran walaupun di tempat yang kecil.

CAP menggesa rakyat Malaysia mengamalkan berkebun bandar dengan berkesan selagi mereka memastikan tanaman mereka mendapat cahaya matahari.

 

 

NV Subbarow
Penyelaras Pertanian Asli di
Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Kenyataan akhbar, 1 Januari 2024