REHATKAN TUBUH ANDA

Gambar daripada Thich Nhat Hanh gems

Dalam gaya hidup hiruk pikuk hari ini yang dibina di sekitar kerja, tanggungjawab keluarga dan tekanan yang berterusan, kebanyakan orang terlalu sibuk untuk memperuntukkan masa untuk berehat. Tetapi rehat dan bersantai adalah penting untuk kesihatan dan kesejahteraan kita.

Ia penting untuk melarikan diri dalam dunia yang sibuk. Seperti yang dikatakan oleh artikel Forbes, “Tubuh manusia dibina untuk berkembang dalam satu siri pecut pendek. Inilah sebabnya mengapa berehat walaupun hanya untuk beberapa minit boleh menawarkan anda kesegaran semula yang diperlukan untuk bertahan sepanjang hari. Rehat adalah berhenti seketika untuk bekerja, melakukan senaman fizikal, atau tekanan emosi. Ia menggalakkan kesihatan mental, meningkatkan kreativiti, meningkatkan produktiviti, menggalakkan kesejahteraan, mengurangkan tekanan, meningkatkan mood, dan mengeratkan hubungan.”

Rehat meningkatkan sistem imun. Ia memberi tubuh peluang untuk membaiki dan pulih. Ia juga menambahkan tahun kepada kehidupan, kata beberapa kajian. Jadualkan masa untuk berehat.

Pepatah Ireland mengatakan: “Ketawa yang baik dan tidur yang nyenyak adalah penawar terbaik dalam buku doktor.”