NAK JANTUNG YANG SIHAT? MAKAN SAYURAN KAYA NITRAT

Sayuran berdaun hijau gelap kaya dengan nitrat. Satu kajian menunjukkan bahawa makan apa yang bersamaan dengan 60 mg sayur-sayuran yang kaya dengan nitrat setiap hari (kira-kira 1 cawan sayur-sayuran mentah, atau ½ cawan masak) boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

Nitrat ditukar kepada oksida nitrat dalam tubuh. Nitrik oksida ialah bahan kimia yang diketahui menyokong pembesaran (atau pelebaran) saluran darah.

“Pengurangan terbesar risiko adalah untuk penyakit arteri periferal iaitu 26% bagi sejenis penyakit jantung yang dicirikan oleh penyempitan saluran darah di kaki. Walau bagaimanapun, kami juga mendapati orang ramai mempunyai risiko serangan jantung, strok, dan kegagalan jantung yang lebih rendah,” kata pengarang utama kajian itu.

Penyelidik menganggarkan bahawa memasak mengurangkan kandungan nitrat sayuran sebanyak kira-kira 50%, tetapi itu masih cukup untuk menggalakkan kesihatan jantung.

Sayur-sayuran yang kaya dengan nitrat termasuk bayam, bok choy, salad, kubis Cina, pasli, arugula, kubis daun, daun bawang, saderi, Swiss chard dan ubi bit.