NGO Tolak Cadangan Dalam Draf Rancangan Tempatan Pulau Pinang

Sidang akhbar oleh beberapa Pertubuhan Masyarakat Sivil pada Rabu, 4 Januari 2023 mengenai Rancangan Tempatan Pulau Pinang 2030.

Berikut adalah kenyataan yang dikeluarkan semasa siding akhbar.

…………………………………………………………………………………………………………………..

Kenyataan Akhbar Bersama

BANTAHAN KEPADA PENGEZONAN DI DRTPP 2030 UNTUK SEBAHAGIAN LOT 403 DAN 728 DAN 78, SEKSYEN 2, DTL, TANAH PENANG TURF CLUB SEBAGAI KAWASAN KOMERSIAL UTAMA DAN PEMBANGUNAN BERCAMPUR

Penduduk Pulau Pinang… Draf Rancangan Tempatan 2030 sedang dipamerkan. Anda mungkin bangun pada suatu pagi ia berada di sebelah rumah. Sebaik sahaja Rancangan Tempatan diwartakan, anda tidak lagi akan mempunyai sebarang pengetahuan awal mengenai perkara yang dikemukakan untuk kelulusan atau apa-apa peluang untuk membantah. Kejiranan tradisional akan hilang, bangunan bersejarah akan dirobohkan, lalu lintas akan menjadi lebih kepada mimpi ngeri.

Pergi dan lihat apa yang telah dicadangkan untuk kejiranan anda.

Soal Adun anda. Jelaskan bantahan anda.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah berjanji kepada penduduk Pulau Pinang pada tahun 2008 bahawa mereka tidak akan meluluskan PGCC secara besar-besaran dengan projek (36 blok menara) di tanah Penang Turf Club yang dibantah kuat oleh penduduk Pulau Pinang dengan semua kesan ke atas trafik, alam sekitar dan sosial. Pengenaan 100% Perniagaan Utama and Pembangunan Bercampur sekarang adalah paradigma pembangunan intensiti tinggi yang mengejutkan yang kembali kepada janji mereka. Ia akan mengakibatkan pembangunan tidak mampan dengan kesan negatif terhadap alam sekitar, sosial, lalu lintas dan visual yang tidak dapat dipulihkan.

Dari segi sejarah, tanah tersebut telah diberikan oleh Kerajaan Negeri dengan harga yang murah untuk dijadikan kawasan rekreasi hijau. Pengezonan hijau telah ditukar kepada pengezonan tanah pembangunan bercampur untuk PGCC menyebabkan kemungkinan terbina hampir 2 juta kaki persegi. DRTPP semasa bercadang untuk menukar pengezonan kepada Pembangunan Komersial dan Campuran Perdana (175.4 ekar bersamaan dengan jejak 7 KOMTAR) mengakibatkan kemungkinan kawasan binaan kasar seluas 42.3 juta kaki persegi. Niatnya telah banyak disalahgunakan.

Tiada justifikasi statistik atau Pernyataan Keperluan untuk penggunaan tanah yang dicadangkan disediakan. Pihak Berkuasa Perancang mesti menyedari bahawa terdapat had untuk pertumbuhan. Kebanyakan unjuran keperluan lawan pertumbuhan penduduk adalah secara statistik dicapai, seperti yang dibuktikan dengan tidak terjual hartanah kediaman dan komersial di Pulau Pinang. Pembangunan berlebihan seperti ini tidak pernah berlaku sebelum ini. Ia akan mengakibatkan kesan negatif yang tidak dapat dipulihkan dengan kesan yang besar untuk keseluruhannya Pulau Pinang yang akan mengganggu kedinamikan objektif perancangan, ekonomi, sosial dan alam sekitar Negeri.

Kawasan ini melalui jalan kejiranan menengah tunggal (Jalan Batu Gantong) yang menghala ke Jalan Scotland, sebuah jalan utama jalan raya yang sudah sesak sepanjang masa. Tiada rancangan pengangkutan yang komprehensif (atau pun satu laluan bas) untuk dilalui di kawasan ini berbanding Ayer Itam, Pulau Tikus atau Jelutong.

Pulau Pinang amat bergantung kepada tanah besar untuk bekalan airnya. Pengezonan berkepadatan tinggi jenis ini menentang semua logik pembangunan mampan. George Town dan pinggir bandarnya telah berkembang dengan bilangan penduduk, namun ruang rekreasinya yang terbuka belum meningkat. Padang Polo, Taman Belia, Kebun Bunga dan Padang Kota semuanya terlalu sesak. Penang Turf Club ialah paru-paru dan span hijau yang sangat penting. Taman Rakyat hijau yang terbuka walaupun sebahagian daripada tanah itu akan menyediakan taman organik, terbuka, kehijauan yang banyak, denai berjalan kaki, trek berjoging dan berbasikal. Perumahan berkepadatan rendah boleh wujud bersama.

Ahli Penang Turf  Club telah menikmati kemudahan selama hampir 100 tahun. Sudah tentu ia tepat pada masanya dan tidak adil untuk memberi kembali kepada rakyat Pulau Pinang.

Klik di sini bagi kenyataan akhbar Penang Heritage Trust: https://consumer.org.my/wp-content/uploads/2023/01/04-Jan-2022-Tonggak-Warisan-dan-Identiti-Bandar-Kajian-PHT.pdf

Klik di sini bagi kenyataan akhbar PeTUA: https://consumer.org.my/wp-content/uploads/2023/01/4-Jan-2023-Petua-kenyataan-akhbar.pdf

Klik di sini bagi kenyataan akhbar PSM Pulau Pinang: https://consumer.org.my/wp-content/uploads/2023/01/4-Jan-2023-Ulasan-mengenai-isu-perumahan-dalam-DRTPP-2030-1.pdf