Tunjukkan kebaikan semasa Tahun Arnab dengan tidak memeliharanya

Setiap tahun baharu qamari (lunar year) akan dikaitkan dengan salah satu daripada 12 haiwan zodiak, setiap satu daripadanya masing-masing membawa nasib baik dan kekuatannya yang tersendiri. Dengan hanya tinggal beberapa minggu lagi sebelum tahun arnab itu disambut, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa orang ramai untuk tidak tergoda dan terdorong membeli arnab peliharaan. Dalam masyarakat yang berorientasikan pengguna, orang ramai mudah tergoda untuk mendapatkan haiwan yang dikaitkan dengan haiwan zodiak untuk tahun itu, akibat yang tidak dapat dielakkan ialah pengabaian, penderaan, penganiayaan dan pengabaian.

Sepertimana dengan ‘trend haiwan’ zodiak lampau yang lain, pasti terdapat eksploitasi yang meluas oleh peruncit haiwan kesayangan, zoo haiwan peliharaan dan ladang haiwan, disebabkan oleh permintaan yang begitu pantas untuk makhluk berbulu itu. Penjualan yang tinggi amat membimbangkan CAP kerana salah tanggapan bahawa arnab adalah haiwan peliharaan yang rendah penyelenggaraannya. Ia sering dibawa untuk kanak-kanak yang menuntut seolah-olah makhluk malang itu adalah mainan yang mengasyikkan. Kedai haiwan peliharaan juga tidak mendapat maklumat dengan baik, sering memberikan maklumat yang salah atau palsu kepada pemilik kali pertama. Peruncit-peruncit di dalam laman sesawang juga turut mengambil kesempatan untuk menghantar arnab kepada pelanggan dalam talian dengan banyaknya yang mati semasa ketibaan, mati lemas kerana sesak nafas dalam kurungan kadbod.

Tidak diketahui berapa banyak arnab yang dibeli kerana Tahun Baharu yang akan datang ini, hanya untuk berakhir di halaman belakang dan taman rumah, disumbat ke dalam sangkar yang kecil seumur hidup sementara diberi makanan yang tidak sesuai.

Kumpulan kebajikan haiwan juga menyuarakan kebimbangan mereka bahawa lantai dawai pada sangkar logam itu juga sangat keras untuk kaki arnab yang sangat halus itu boleh menyebabkan kudis akibat tekanan yang biasanya dipanggil ‘sore hocks’. Majoriti pemilik arnab tidak mengetahui diet yang betul bagi haiwan kesayangan mereka, malah memberi makan pelet sepanjang tahun sedangkan menurut doktor haiwan, arnab perlu diberi makan rumput kering, rumput, sayur-sayuran segar dan kekurangannya boleh menyebabkan masalah gigi. Arnab hidup dalam kumpulan dan arnab yang bosan boleh menjadi agresif dan tertekan yang mengakibatkan kecederaan pada dirinya.

Di kebanyakan rumah, haiwan yang lembut ini sering berada dalam keadaan hidup yang kotor, dalam sangkar yang kecil dan sempit untuk hidup. Pemerhatian oleh CAP mendedahkan bahawa arnab ini sering dibeli dari kedai haiwan peliharaan yang kemudiannya dikurung di dalam sangkar. Pemilik arnab tidak tahu bahawa haiwan peliharaan mereka memerlukan ruang untuk bergerak kerana ia adalah makhluk sosial yang memerlukan rangsangan sosial. Sering kelihatan arnab di dalam kandang yang kecil tanpa makanan yang sempurna, atau kadang-kadang tidak mempunyai makanan, dan air yang kotor. Sebenarnya, banyak arnab peliharaan tidak dijaga dengan baik dan keperluannya sering disalahertikan oleh keluarga yang menjaganya.

Orang ramai tidak menyedari bahawa arnab adalah haiwan yang suka berkumpul di alam liar secara berkumpulan dengan keperluan untuk berlari dan menggali. Menahannya daripada bergerak adalah tidak berperikemanusiaan dan ini akan menyebabkan ia mengalami kesihatan yang tidak baik. Di sebalik popularitinya, arnab adalah antara haiwan yang paling diabaikan yang telah dijinakkan manusia, tidak sensitif terhadap penderitaan yang sering ditanggung oleh pembiakan sedemikian.

Kini sudah tiba masanya untuk orang ramai mengubah pemikiran mereka mengenai pemeliharaan haiwan peliharaan dan menangani kejahilan yang begitu berleluasa. Memiliki haiwan kesayangan memerlukan pemikiran dan pemahaman yang jelas mengenai keperluan asas haiwan itu.

Permintaan yang tinggi untuk arnab mungkin tidak dapat dielakkan menjelang tahun arnab dengan kepercayaan bahawa ia akan membawa tuah. Walau bagaimanapun, seperti yang digembar-gemburkan oleh zodiak masa lalu yang lain, banyak arnab akan diserahkan kepada nasibnya sendiri sebaik sahaja kebaharuan itu mati.

Oleh sebab itu, CAP meminta agar pengguna tidak mengikuti gembar-gembur bagi memiliki arnab sebagai haiwan peliharaan. Sekiranya terdapat keperluan untuk arnab bagi melambangkan nasib baik, keanggunan dan kecantikan, orang ramai boleh memiliki mainan arnab atau patungnya.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Surat Kepada Pengarang, 3 Januari 2023