Pemanis Tiruan Berpotensi Rosakkan Usus

Gambar melalui ARU

Penyelidikan baharu mendapati neotame boleh menyebabkan bakteria usus yang sihat menjadi berpenyakit

Penyelidikan baharu mendapati neotame, salah satu generasi baharu pemanis tiruan, mampu merosakkan usus manusia dan menyebabkan penyakit.

Kajian itu adalah yang pertama menunjukkan bahawa neotame boleh menyebabkan bakteria usus yang sihat sebelum ini menjadi berpenyakit dan menyerang dinding usus yang berpotensi membawa kepada masalah kesihatan termasuk sindrom usus rengsa dan sepsis dan juga menyebabkan pemecahan penghalang epitelium, yang membentuk sebahagian daripada dinding usus.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Frontiers in Nutrition dan dijalankan di Anglia Ruskin University (ARU), menunjukkan neotame boleh merosakkan epitelium usus secara langsung dengan menyebabkan kematian sel epitelium, dan secara tidak langsung dengan merosakkan bakteria yang biasa ditemui dalam usus.

Kajian in vitro mengenal pasti pelbagai tindak balas patogen berikutan pendedahan E. coli (Escherichia coli) dan E. faecalis (Enterococcus faecalis) kepada neotame, yang terdapat dalam minuman, makanan dan gula-gula getah, termasuk pembentukan biofilm dan peningkatan lekatan pada dan pencerobohan sel oleh bakteria berpenyakit.

Beberapa pemanis tiruan terbaharu mempunyai rasa manis 1,000 kali ganda berbanding gula, mengurangkan jumlah yang perlu ditambah kepada makanan dan minuman. Walaupun kuantiti yang digunakan lebih kecil, kesan neotame pada hubungan epitelium-mikrobiota berpotensi menyebabkan kesihatan usus yang lemah, yang seterusnya boleh membawa kepada penyakit metabolik dan keradangan seperti penyakit usus yang merengsa atau rintangan insulin.

Penyelidikan baharu ke dalam neotame ini dibina berdasarkan kerja sebelumnya oleh Dr Havovi Chichger dari Anglia Ruskin University (ARU), yang mendapati bahawa sakarin, sukralosa, dan aspartam, beberapa pemanis tiruan yang paling banyak digunakan, boleh menyebabkan kerosakan yang sama dalam usus.

Pemanis tiruan boleh memainkan peranan dalam membantu penurunan berat tubuh dan membantu individu yang mempunyai intoleransi glukosa dan diabetes jenis 2. Walau bagaimanapun, kajian baharu ini, yang diketuai oleh Dr Aparna Shil, dari Universiti Jahangirnagar di Bangladesh, dan Dr Chichger menyerlahkan keperluan untuk penyelidikan lanjut mengenai kesan toksik beberapa pemanis tiruan yang telah dibangunkan baru-baru ini.

Dr Chichger, Profesor Madya dalam Sains Bioperubatan di Anglia Ruskin University (ARU) dan Pengarang kanan kajian itu, berkata:

“Kini terdapat kesedaran yang semakin meningkat mengenai kesan kesihatan pemanis seperti sakarin, sukralosa dan aspartam, dengan kerja kami sebelum ini menunjukkan masalah yang boleh menyebabkannya pada dinding usus dan kerosakan kepada ‘bakteria baik’ yang terbentuk dalam usus kita.

“Ini boleh membawa kepada pelbagai isu kesihatan yang berpotensi termasuk cirit-birit, keradangan usus, dan juga jangkitan seperti septikemia jika bakteria memasuki aliran darah. Oleh itu, adalah penting untuk mengkaji pemanis yang telah diperkenalkan lebih-lebih lagi  baru-baru ini dan penyelidikan baharu kami menunjukkan bahawa neotame menyebabkan masalah yang sama, termasuk bakteria usus menjadi berpenyakit.

“Memahami kesan perubahan patogenik yang berlaku dalam mikrobiota usus adalah penting. Penemuan kami juga menunjukkan keperluan untuk lebih memahami bahan tambahan makanan biasa dengan lebih meluas dan mekanisme molekul yang mendasari potensi kesan negatif kesihatan.”

Kajian akses terbuka penuh, yang diterbitkan dalam jurnal Frontiers in Nutrition, boleh didapati di www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2024.1366409

Sumber: Anglia Ruskin University (24 April 2024)