Pembungkusan Makanan Sekali Guna dari 17 Negara Mengandungi PFAS “Bahan Kimia Selamanya” – Kajian IPEN

Satu kajian oleh International Pollutants Elimination Network (IPEN) dan 18 ahli kumpulan menemui bahan toksik per- dan polyfluoroalkyl (PFAS), termasuk bahan kimia yang diharamkan, dalam pembungkusan makanan sekali guna seperti kertas, kadbod dan bahan berasaskan tumbuhan dari 17 negara di seluruh Asia, Afrika, Eropah dan Amerika.

PFAS, yang dikenali sebagai “bahan kimia selamanya” kerana ia berterusan dalam alam sekitar, digunakan bagi rintangan gris tetapi dikaitkan dengan kanser, ketidaksuburan dan gangguan hormon. Ia boleh melarut resap ke dalam makanan, dengan pengambilan makanan berbungkus PFAS secara tetap yang dikaitkan dengan paras PFAS yang tinggi dalam darah.

Sumber: IPEN 2023. Forever Chemicals in Single-use Food Packaging and Tableware from 17 Countries.

Terdapat dua sumber pendedahan kepada PFAS: pendedahan secara langsung dan pendedahan secara tidak langsung. Dalam kes yang pertama, kajian itu mengenal pasti 21 PFAS khusus, termasuk alkohol fluorotelomer (FTOH), polyfluorinated alkyl phosphate esters (PAP) dan asid perfluorocarboxylic (PFCA), dalam pembungkusan makanan. PAP dimetabolismekan kepada FTOH dan PFCA, yang dikaitkan dengan masalah kesihatan seperti ketoksikan hati, kanser kelenjar mamari, membahayakan sistem reproduktif dan gangguan perkembangan. PFAS ini boleh berpindah daripada pembungkusan ke dalam makanan, dengan bertih jagung gelombang mikro menjadi contoh yang ketara.

Pengguna, terutamanya pengguna makanan segera yang kerap, menghadapi risiko paras PFAS yang tinggi dalam darah mereka, dengan kebimbangan yang semakin meningkat terhadap belia semasa peringkat perkembangan kritikal. Memandangkan bagi pendedahan secara tidak langsung, kajian menunjukkan pembungkusan bawa pulang sekali guna menyumbang kepada pencemaran alam sekitar akibat pengeluaran dan pelupusan yang meluas.

Pembuatan bahan yang menggunakan PFAS membebaskan PFAS ke udara dan air, manakala insinerasi pembungkusan yang dibuang mengeluarkan PFAS, gas rumah hijau terfluorinasi dan bahan pencemar lain.  Sisa-sisa PFAS dalam abu yang terbang daripada insinerasi boleh mencemari alam sekitar apabila ditimbus atau digunakan dalam pembinaan.

Penemuan Utama Kajian

Kajian itu menguji 119 sampel pembungkusan makanan dan pinggan mangkuk yang diperbuat daripada kertas, kadbod dan acuan serat berasaskan tumbuhan di 17 negara. Penemuan utama itu termasuklah:

  • 64 daripada 119 sampel yang dianalisis (54%) mengandungi PFAS atau menunjukkan petunjuk kehadiran PFAS.
  • Beg bertih jagung gelombang mikro paling kerap mengandungi PFAS (24 daripada 28 sampel).
  • 4 daripada 12 sampel pembungkusan kertas bagi makanan tidak berminyak yang diperbuat daripada kertas kitar semula telah tercemar dengan PFAS. Oleh itu, kertas kitar semula menggunakan PFAS membawa kepada pendedahan yang tidak terkawal kepada bahan kimia selamanya ini, tanpa sebarang kemungkinan untuk mengesan kehadirannya dalam bahan kitar semula.
  • Acuan produk serat berasaskan tumbuhan yang dilabelkan sebagai biodegradasi atau boleh dikompos mempunyai paras PFAS tertinggi, diikuti oleh beg bertih jagung gelombang mikro.
  • 4 sampel melebihi had Kesatuan Eropah (EU) bagi PFOA dan PFCA rantaian panjang, dan 53 sampel melepasi nilai ambang keselamatan EU REACH yang dicadangkan.
  • Pembungkusan kertas kitar semula menunjukkan pencemaran PFAS, menjejaskan kredibiliti kitar semula.

Pembungkusan acuan serat berasaskan tumbuhan yang dipasarkan sebagai boleh dikompos sering menghasilkan kompos yang tercemar dengan PFAS, yang membawa kepada pengumpulan PFAS dalam tanaman yang ditanam dalam tanah yang dirawat. Ini menyerlahkan risiko alam sekitar yang berkaitan dengan pelupusan yang tidak betul bagi barangan sekali guna yang menggunakan PFAS. Kajian itu juga mengenal pasti polimer berasaskan fluorotelomer rantai sisi (SFP), yang merosot menjadi PFAS toksik, mencadangkan ini juga perlu menghadapi sekatan yang sama seperti PFAS lain.

Kebolehkesanan bahan kimia kekal sebagai satu cabaran, dengan hanya 2% daripada sampel positif dikaitkan dengan PFAS yang khusus. Ini bermakna ia bukan sahaja mencabar untuk mengenal pasti PFAS lain yang hadir, tetapi juga untuk mengawalnya. Walaupun tidak dikenal pasti secara individu, kebimbangan wujud di seluruh kelas PFAS kerana keupayaannya untuk berterusan dan berkumpul dalam persekitaran.

IPEN juga menekankan bahawa beberapa syarikat makanan global, seperti McDonald’s, KFC, Burger King, Subway, Starbucks, Dunkin’ Donuts dan Jolly Time, menggunakan pembungkusan bebas PFAS di negara tertentu tetapi terus menggunakan pembungkusan tercemar PFAS di negara lain, walaupun terdapat alternatif.

Penyelidik menekankan keperluan bagi industri makanan untuk menghentikan PFAS secara berperingkat dan menggesa pengharaman global untuk mencegah risiko kesihatan manusia dan alam sekitar. Sebenarnya, mengitar semula kertas yang menggunakan PFAS menyumbang kepada pendedahan yang tidak terkawal dan menjejaskan kredibiliti kitar semula dengan memperkenalkan PFAS ke dalam produk kitar semula, yang menimbulkan halangan kepada ekonomi kitaran.

Cadangan

Di peringkat global, hanya beberapa PFAS yang diharamkan dan peraturan cenderung untuk menangani bahan kimia individu atau kumpulan kecil. Sesetengah wilayah, seperti Denmark dan negeri tertentu di Amerika Syarikat (AS), mempunyai peraturan yang lebih ketat bagi PFAS dalam pembungkusan makanan, tetapi akhirnya tidak wujud pengharaman global yang menyeluruh.

Memandangkan risiko kesihatan dan alam sekitar “Bahan Kimia Selamanya”, peranannya yang tidak penting dalam pembungkusan makanan, ketersediaan alternatif yang lebih selamat dan kesediaan industri bagi perubahan, pengharaman global terhadap PFAS adalah perlu.

Melaksanakan kaedah saringan komprehensif untuk semua PFAS (contohnya analisis fluorin organik yang menyeluruh) adalah penting untuk meminimumkan pendedahan kepada manusia dan pencemaran alam sekitar.

Berdasarkan penemuan kajian ini, IPEN menggesa kerajaan, industri dan rakyat mengambil tindakan segera untuk menangani pencemaran PFAS. Kerajaan perlu mengharamkan PFAS dalam bahan bersentuhan makanan dan produk pengguna, melaksanakan peraturan sejagat bagi semua PFAS, memastikan ketelusan bahan ramuan dan menyokong peralihan kepada alternatif yang lebih selamat melalui insentif ekonomi.

Pihak kepada Konvensyen Stockholm dan Basel perlu menghapuskan pengecualian bagi PFAS khusus, mengklasifikasikan sisa tercemar PFAS sebagai berbahaya dan menetapkan had global yang ketat bagi kandungan PFAS. Pemegang taruh dalam pengurusan bahan kimia global mestilah mempercepatkan penggunaan alternatif bukan PFAS, menambah baik ketelusan dan meningkatkan pemantauan dalam bahan kitar semula.

Rantaian makanan segera dan peruncit perlu menghapuskan PFAS daripada rantaian bekalan mereka, menggunakan alternatif yang lebih selamat, mempromosikan perkakas perkhidmatan boleh guna semula dan melaporkan kemajuan mereka secara terbuka.

Rakyat juga boleh menyumbang dengan menggunakan bekas boleh guna semula dan mengelakkan pembungkusan serat tumbuhan yang boleh dikompos yang menggunakan PFAS.

Usaha global yang bersatu padu adalah penting untuk menghapuskan PFAS dan mengurangkan bahayanya kepada kesihatan dan alam sekitar.

RUJUKAN:

Straková, J., Brosché, S., Grechko, V. (2023, December). Forever Chemicals in Single-use Food Packaging and Tableware from 17 Countries. IPEN. 57p.

https://ipen.org/…/ipen-packaging-report-fin-opr…

https://ipen.org/…/single-use-food-packaging-17…