PENANGGAL CAT TOKSIK

Produk penanggal cat dengan metilena klorida dijual di kedai runcit di Caloocan City di Filipina.

Mengecat semula rumah anda? Fikirkan kandungan penanggal cat yang anda gunakan. Ia mungkin mempunyai metilena klorida toksik (juga dikenali sebagai diklorometana), bahan kimia yang paling biasa digunakan dalam penanggal cat.

Berpuluh-puluh orang meninggal dunia di Amerika Syarikat (AS) akibat pendedahan akut kepada metilena klorida dalam penanggal cat, yang boleh menyebabkan pening, sakit kepala, tidak sedarkan diri dan kematian akibat kemurungan sistem saraf pusat.

Pendedahan kepada bahan kimia ini boleh merengsakan paru-paru, merosakkan hati dan buah pinggang, dan menjejaskan sistem saraf yang menyebabkan kehilangan ingatan, koordinasi yang lemah, dan penurunan keupayaan berfikir.

Metilena klorida juga boleh menyebabkan kanser pada manusia.

Di Filipina, pengguna dinasihatkan supaya tidak menggunakan penanggal cat yang mengandungi bahan kimia ini. Menurut kumpulan pengawas toksik Ecowaste Coalition, penyingkiran cat atau penanggal cat yang mengandungi metilena klorida, boleh didapati dengan mudah di kedai runcit dan laman sesawang beli-belah dalam talian di sana.

Awas! Penanggal cat yang digunakan untuk menanggal cat daripada permukaan mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya.

Kumpulan itu menggesa akses terhad pengguna kepada dan penggunaan penanggal cat itu, dan sasaran penghapusan bagi penggunaan metilena klorida dalam pembuatan penanggal cat. “Sementara itu, penanggal cat dengan metilena klorida perlu dikenal pasti dengan jelas bersama-sama dengan amaran bahaya yang ketara,” usulnya.

Untuk memastikan penanggal cat yang mengandungi metilena klorida tidak dapat diperolehi pengguna, Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) AS pada November 2019 mengharamkan penjualan runcit atau pengedaran produk itu, termasuk dalam laman sesawang e-dagang. EPA kini bercadang untuk mengharamkan metilena klorida bagi semua kegunaan pengguna dan dalam kebanyakan kegunaan komersil dan perindustrian, dan mewujudkan kawalan di tempat kerja yang lebih ketat untuk kegunaan selebihnya bagi memastikan pekerja tidak diterjejas oleh metilena klorida.

Pada 2011 Kesatuan Eropah mengharamkan penjualan penanggal cat yang mengandungi metilena klorida dalam kepekatan yang sama atau lebih daripada 0.1% mengikut berat kepada orang awam atau profesional, dan akhirnya menghentikan penggunaannya oleh profesional selepas Jun 2012.

Menurut Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna AS (CPSC), produk metilena klorida terdapat dalam 2 jenis: tidak mudah terbakar dan mudah terbakar. Penanggal cat mudah terbakar mempunyai kurang metilena klorida berbanding penanggal cat tidak mudah terbakar, tetapi ia mempunyai bahan kimia mudah terbakar lain, termasuk aseton, toluena atau metanol.

CPSC menasihatkan perkara berikut apabila menggunakan penanggal cat:

1.  Sentiasa baca dan ikut arahan pengilang dan langkah berjaga-jaga keselamatan pada label.
2. Pakai sarung tangan tahan bahan kimia yang sesuai dengan jenis penanggal cat yang digunakan.
3. Elakkan penanggal cat pada kulit atau mata anda.
4. Jika boleh, gunakan penanggal cat di luar rumah.
5. Jangan gunakan penanggal cat mudah terbakar berhampiran sebarang punca percikan api, nyalaan atau haba yang tinggi.
6. Hanya penanggal cat dengan bahan kimia yang dipasarkan sebagai penanggal cat.
7. Buang penanggal cat mengikut arahan pada label.