PERKARA YANG BOLEH MEMPENGARUHI UBAT

Anda mungkin tahu bahawa sesetengah ubat tidak berfungsi dengan baik bersama-sama. Tetapi apa juga yang dimakan dan diminum boleh memberi kesan kepada sesetengah ubat. Sebelum mengambil ubat buat kali pertama, berbincanglah dengan doktor atau ahli farmasi untuk mengetahui sama ada terdapat apa-apa yang perlu dijauhi.

LIMAU GEDANG

Buah sitrus ini mengubah cara sel tertentu dalam usus mengambil dan menggerakkan ubat melalui tubuh dan ia boleh menjejaskan lebih daripada 50 ubat. Ia boleh menjadikan sesetengahnya, seperti fexofenadine (Allegra) bagi alahan, kurang berkesan dan menjadikan yang lain terlalu kuat, termasuk yang menurunkan kolesterol seperti atorvastatin (Lipitor).

SUSU

Produk tenusu ini boleh menyukarkan tubuh untuk memproses antibiotik tertentu. Mineral dalam susu seperti kalsium dan magnesium adalah sebahagian daripada sebabnya, bersama-sama dengan protein kasein. Jika anda mengambil antibiotik, pastikan anda mengetahui mengenai makanan atau minuman yang perlu dijauhi.

AKAR KAYU MANIS

Sesetengah orang menggunakan ini sebagai ubat herba untuk membantu penghadaman, dan yang lain menggunakannya untuk menyedapkan makanan. Tetapi glycyrrhizin, bahan kimia dalam akar kayu manis, boleh melemahkan kesan sesetengah ubat, termasuk siklosporin, yang digunakan untuk menghalang orang yang telah menjalani pemindahan daripada menolak organ baru mereka.

COKLAT

Coklat gelap khususnya boleh melemahkan kesan ubat yang bertujuan untuk menenangkan atau membuatkan anda tidur, seperti zolpidem tartrate (Ambien). Ia juga boleh meningkatkan kuasa beberapa ubat perangsang, seperti methylphenidate (Ritalin). Dan jika anda mengambil perencat MAO, digunakan untuk merawat kemurungan, ia boleh menyebabkan tekanan darah menjadi tinggi.

SUPLEMEN ZAT BESI

Ini boleh mengurangkan kesan levothyroxine (Synthroid), ubat yang memberikan hormon tiroid apabila tubuh tidak mencukupi (suatu keadaan yang dipanggil hipotiroidisme). Jika anda mengambil ubat ini dan multivitamin, semak untuk melihat sama ada vitamin itu mengandungi zat besi. Jika anda memerlukan suplemen zat besi, tanya doktor mengenai pengambilannya dan ubat anda pada masa yang berbeza.

ALKOHOL

Ini menjadikan ubat tertentu kurang berkesan atau bahkan tidak berguna, termasuk beberapa ubat tekanan darah dan jantung. Ia juga boleh menjadikan orang lain lebih kuat daripada yang sepatutnya atau menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya.

KOPI

Ia boleh melemahkan ubat antipsikotik seperti litium dan clozapine, tetapi meningkatkan kesan dan kesan sampingan orang lain. Ia termasuk aspirin, epinefrin (digunakan untuk merawat tindak balas alahan yang serius), dan albuterol (diambil melalui penyedut untuk masalah pernafasan). Ia juga boleh menyukarkan tubuh untuk mengambil dan menggunakan zat besi.

ANTIHISTAMIN

Ini membantu dengan bersin dan hidung berair yang disebabkan oleh alahan, tetapi sesetengah daripadanya boleh menjadikan ubat untuk tekanan darah tinggi kurang berkesan dan meningkatkan kadar denyutan jantung. Bercakap dengan doktor mengenai cara lain untuk menguruskan alahan jika mengambil ubat tekanan darah.

UBAT ANTIEPILEPSI (AED)

Ini mengawal sawan pada orang yang mempunyai epilepsi. Tetapi AED boleh menjadikan pil perancang kurang berupaya mencegah kehamilan, dan penyelidikan awal menunjukkan ia boleh menjadikan ubat lain lebih kuat dan menyebabkan kesan sampingan yang berpotensi serius.

VITAMIN K

Jika mengambil ubat warfarin yang digunakan untuk merawat dan mencegah pembekuan darah berhati-hatilah dengan mengetahui jumlah Vitamin K yang diambil. Ia boleh menjadikan darah lebih nipis yang kurang berkesan dan meletakkan risiko yang lebih tinggi untuk pembekuan darah berbahaya. Brokoli, kubis Brussels, kubis daun, pasli dan bayam adalah antara makanan yang paling biasa mengandungi Vitamin K. Cuba makan jumlah makanan ini yang sama setiap hari supaya tahap warfarin dalam darah kekal sama.

GINSENG

Ini juga boleh mengurangkan kesan warfarin. Dan ini boleh menyebabkan anda lebih berkemungkinan mengalami pendarahan dalaman jika mengambil ubat pencair darah heparin atau aspirin, serta ubat antiradang bukan steroid seperti ibuprofen atau naproxen. Jika mengambil perencat MAO, ginseng boleh menyebabkan sakit kepala, masalah tidur, hiperaktif dan gugup.

ST. JOHN’S WORT

Kadangkala digunakan untuk membantu orang yang mengalami kemurungan, ubat herba ini bukanlah rawatan yang terbukti untuk itu atau sebarang keadaan kesihatan yang lain. Ia boleh membuatkan hati mengeluarkan enzim (perkara yang meningkatkan tindak balas kimia tertentu dalam tubuh) yang boleh melemahkan sesetengah ubat. Ia termasuklah ubat kolesterol seperti lovastatin (Altoprev dan Mevacor), ubat disfungsi ereksi sildenafil (Viagra), dan digoxin (Lanoxin), yang digunakan untuk merawat keadaan jantung tertentu.

GINKGO BILOBA

Sesetengah orang menggunakan herba ini untuk membantu atau mencegah tekanan darah tinggi, demensia, telinga berdengung (tinnitus), dan keadaan lain, tetapi tiada kajian yang menunjukkan ia melakukan apa-apa daripada itu. Ia boleh melemahkan kesan ubat yang digunakan untuk mengawal sawan, termasuk carbamazepine (Carbatrol, Equetro, dan Tegretol), dan asid valproik (Depakene, Depakote, dan Stavzor).

Sumber: Web MD, disemak secara perubatan 21 Februari 2023