PERPUSTAKAAN PENGUMPUL SAMPAH

Buku adalah pemelihara kesusasteraan, sejarah, sains, falsafah, dan budaya yang abadi. Walau bagaimanapun, apabila buku menjadi lebih banyak, begitu juga dengan jumlah yang ditakdirkan untuk berakhir di tapak pelupusan sampah dan bukannya di perpustakaan.

Di daerah Cankaya di ibu negara Turkiye, Ankara, pemungut sampah bergabung tenaga untuk menyelamatkan buku-buku yang dibuang ini. Dalam pusingan rutin harian mereka, mereka mengumpul banyak buku dan mengubahnya menjadi perpustakaan, yang ditempatkan di bekas kilang batu bata. Sehingga 2019, perpustakaan itu dilaporkan menempatkan lebih daripada 25,000 karya fiksyen dan bukan fiksyen, yang disusun mengikut 17 kategori.

Para pekerja ini juga telah menukar lori sampah mereka menjadi perpustakaan bergerak untuk mengedarkan buku ke sekolah, program pendidikan, dan juga ke penjara.

“Perpustakaan Pengumpul Sampah” itu kini berfungsi sebagai sumber percuma yang luar biasa untuk komuniti. Satu usaha yang berani, dan idea yang bernas untuk memelihara sejarah dan pengetahuan!

Perangkaan menunjukkan bahawa 320 juta buku dibuang secara purata pada setiap tahun. Setiap hari di seluruh dunia beribu-ribu buah buku melalui sistem sampah setiap negara. Jumlah kertas yang digunakan secara global pada asas tahunan telah meningkat 126% dalam tempoh 20 tahun yang lalu.

Menggunakan semula buku yang dibuang dapat mengurangkan penggunaan tapak pelupusan sampah sambil memberikan orang ramai akses kepada buku itu dengan sedikit atau tanpa sebarang kos. Perpustakaan Turkiye yang unik ini benar-benar menunjukkan bahawa “sisa seorang lelaki adalah khazanah lelaki lain”.

Baca lebih lanjut di:
https://www.nspirement.com/2021/03/10/turkish-garbage-collectors-open-a-library-from-books-rescued-from-the-trash.html