PERSEKITARAN SELAMAT PLUMBUM UNTUK AHLI SUKAN

Plumbum adalah bahan toksik yang biasanya ditemui di dalam cat. Ia boleh menjejaskan semua peringkat umur tetapi amat berbahaya kepada kanak-kanak, wanita hamil dan bayi dalam kandungan. Disebabkan oleh ketoksikannya, banyak negara mengharamkan plumbum dalam pembuatan cat, dan pengeluar cat yang bertanggungjawab telah beralih kepada bahan mentah bukan plumbum untuk menghasilkan cat selamat plumbum.

Kesedaran mengenai bahaya cat plumbum semakin meningkat dalam kalangan ahli sukan yang kini turut serta menggesa bagi menukar kepada cat bebas plumbum. Di Filipina, ahli pasukan bola keranjang Rain or Shine Elastopainters bersuara bagi cat yang diperakui tanpa bahan tambahan plumbum untuk melindungi kanak-kanak, wanita dan pekerja daripada terdedah kepada cat, habuk dan tanah yang mengandungi plumbum, yang boleh menyebabkan kesan sampingan kesihatan, terutamanya kepada kanak-kanak dan bayi dalam kandungan.

Usaha dari ahli sukan ini untuk cat yang tidak menimbulkan bahaya plumbum amat dipuji. Pengguna dinasihatkan untuk mendapatkan cat selamat plumbum yang diperakui bagi  persekitaran rumah, sekolah, permainan dan tempat kerja yang berwarna-warni, lebih sihat dan selamat.

 

Rain or Shine Elastopainters menyuarakan sokongan bagi cat selamat plumbum yang diperakui Alpha Chroma, Arkhon, Rain or Shine dan Welcoat.
Andrei Caracut, Rain or Shine menunjuk ke hadapan, menggesa pengguna untuk memilih cat selamat plumbum yang diakui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beau Belga, pusat veteran Rain or Shine, semuanya tersenyum sambil memegang salinan tanda cat selamat plumbum yang diperakui.
Shaun Ildefonso, Rain or Shine gembira menyokong cat yang mendedahkan tiada bahaya plumbum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anton Asistio menyokong cat selamat plumbum yang
diperakui sementara rakan sepasukan Shaun Ildefonso
membuat tanda penerimaan.

 

(Gambar oleh Manny Calonzo, EcoWaste Coalition)