Philip Morris lobi hentikan ‘serangan’ WHO terhadap vape dan produk yang serupa

Sebatang rokok elektronik Philip Morris IQOS. Gambar: Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

Eksklusif: E-mel yang bocor menunjukkan firma di sebalik rokok Marlboro yang mengkritik agenda ‘pengharaman’ global

Philip Morris International (PMI), syarikat tembakau dan vape di sebalik rokok Marlboro, sedang melancarkan kempen melobi untuk menghalang negara daripada membanteras vape dan produk yang serupa sebagai sebahagian daripada perjanjian global, dedah e-mel yang bocor.

Syarikat itu yang semakin menumpukan kepada produk bebas asap rokok ketika kerajaan mengetatkan peraturan mengenai rokok, memperoleh pendapatan $10.19 bilion (£8.3 bilion) daripada produk seperti tembakau yang dipanaskan dan rokok elektronik pada 2022.

Dalam mesej yang dihantar oleh Naib Presiden Kanan Hal Ehwal Luar PMI dan dilihat oleh The Guardian, kakitangan diberitahu untuk mencari “sebarang hubungan, mana-mana petunjuk, sama ada politik atau teknikal” sebelum mesyuarat perwakilan dari 182 negara. Beliau menyifatkan agenda mesyuarat Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai “serangan larangan” terhadap produk bebas asap rokok.

Terdapat penelitian yang semakin meningkat terhadap produk vape, dengan menteri di United Kingdom (UK) mengambil langkah pertama ke arah mengharamkan e-rokok pakai buang berwarna gula-gula di England. Perundingan dilancarkan mengenai rancangan untuk membanteras vape oleh golongan muda dan melarang sama sekali merokok, untuk mewujudkan “generasi bebas asap rokok” yang pertama. Setiausaha Kesihatan, Steve Barclay, berkata dia bimbang dengan angka yang menunjukkan bilangan kanak-kanak yang menggunakan vape meningkat tiga kali ganda dalam tempoh tiga tahun lalu.

Konvensyen rangka kerja WHO mengenai kawalan tembakau (FCTC), yang berlangsung di Panama, membincangkan kemungkinan peraturan, termasuk cukai, ke atas produk bebas asap rokok.

Dalam e-mel itu, PMI menyatakan ia telah melihat agenda konvensyen itu, yang memberi tumpuan kepada produk bebas asap rokok. Pada 2016, syarikat tembakau mengumumkan transformasi perniagaannya daripada rokok dan menetapkan sendiri objektif untuk menggantikannya dengan produk tembakau yang dipanaskan, produk e-wap dan kantung nikotin.

Pada 2022, PMI menghantar 621 bilion rokok, menurut hasil tahunannya. Walau bagaimanapun, kira-kira satu pertiga daripada pendapatannya diperoleh daripada produk bebas asap rokok, manakala jumlah produk tembakau mudah terbakar berkurangan sebanyak 27%.

Jenama vape dan tembakau yang dipanaskan termasuk IQOS, Bonds dan Veev dan ia melancarkan peranti pakai buang pertamanya di UK tahun ini iaitu Veeba.

E-mel yang dihantar pada 22 September oleh Grégoire Verdeaux, Naib Presiden Kanan Hal Ehwal Luar PMI berkata: “Agenda dan dokumen mesyuarat telah didedahkan kepada umum bagi bahagian utama. Malangnya, mereka mengesahkan semula setiap kebimbangan kami bahawa persidangan ini mungkin kekal sebagai peluang terlepas terbesar yang pernah ada dalam sejarah kawalan tembakau … Agenda WHO tidak lain adalah serangan sistematik, berkaedah, larangan terhadap produk bebas asap rokok.”

Tanpa “hasil yang munasabah dan membina”, Verdeaux menulis, “WHO akan menjejaskan peluang bersejarah untuk kesihatan awam secara tidak dapat dipulihkan dengan pengiktirafan bahawa produk bebas asap rokok, dikawal dengan sewajarnya, boleh mempercepatkan penurunan kadar merokok lebih cepat daripada gabungan kawalan tembakau” .

Beliau berkata bahawa selama 18 bulan lepas syarikatnya telah berusaha untuk “memanfaatkan sokongan yang betul” pada mesyuarat itu tetapi menambah: “Pada peringkat ini kami tidak berada di tempat yang kami mahu dari segi kecerdasan, jawatan dan delegasi.” Verdeaux berkata bahawa apabila mereka “betul-betul berazam” maka mereka berjaya “membawa perubahan”. Dia mendesak: “Masih ada masa.”

E-mel itu diteruskan: “Jadi mesej ini meminta anda, sebagai memimpin fungsi EA [hal ehwal luar], untuk melakukan usaha saat akhir itu. Setiap negara, tidak kira saiznya, penting”. Verdeaux berkata pihaknya bersedia “untuk membuat sebarang hubungan, sebarang petunjuk, sama ada politik atau teknikal, termasuk rakan kongsi perniagaan tempatan kami” yang sering menjadi “misi kritikal dalam pasaran kami yang lebih kecil”.

Syarikat-syarikat tembakau tidak dijemput ke acara itu dan Verdeaux berkata walaupun demikian dia akan berada di Panama “untuk mengecam secara terbuka kemustahilan dikecualikan daripadanya manakala PMI hari ini” “tidak diragukan lagi adalah rakan kongsi swasta yang paling membantu WHO dalam memerangi merokok” . Dia mengakhiri e-mel itu: “Apa pun yang berlaku kita berada di sebelah kanan sejarah. Tetapi ia akan menjadi satu keselesaan kecil jika kita membiarkan larangan melakukannya.”

“Masa adalah penting”, katanya, dan akibatnya bagi perokok dewasa dan “perniagaan kami akan menjadi material”.

Ditanyakan mengenai e-mel yang bocor itu, Verdeaux berkata dalam satu kenyataan: “Apa yang saya katakan secara terbuka dan apa yang saya katakan kepada pekerja kami adalah sama: Saya bangga untuk membawa kes ini kepada kerajaan dan media bahawa inovasi mengurangkan kadar merokok dengan lebih cepat dan untuk itu perlu disokong dan dikawal selia. Persidangan FCTC WHO diadakan secara tertutup tetapi perlu menjadi forum terbuka di mana para saintis, pengguna dan syarikat turut didengari. Saya akan berada di Panama dan dengan senang hati menjemput sesiapa sahaja untuk membincangkan perkara ini secara terbuka dengan saya.”

Terdapat kebimbangan yang semakin meningkat mengenai peningkatan bilangan golongan muda yang menggunakan e-rokok. Di UK, doktor dan majlis terkemuka mengalu-alukan laporan bahawa menteri sedang bersiap untuk mengharamkan vape sekali guna.

Prof Steve Turner, Pendaftar bagi Royal College of Paediatrics and Child Health, berkata rakan sekerjanya di UK “sangat bimbang” mengenai golongan muda yang menggunakan vape. Beliau menambah bahawa vape adalah “kemasukan yang berkesan ke dalam ketagihan nikotin dan merokok”. Keadaan itu adalah “bencana kesihatan awam” dan “kanak-kanak tidak sepatutnya menjadi ketagih kepada nikotin”, katanya.

Australia telah mengharamkan semua vape tanpa preskripsi, Jerman melarang e-rokok berperisa dan New Zealand mengharamkan kebanyakan vape pakai buang dan menyekat pemasarannya kepada kanak-kanak. Perancis juga mengumumkan ia merancang untuk mengharamkan semua e-rokok pakai buang.

Sumber: The Guardian (12 Oktober 2023)