Pihak Berkuasa Kesihatan Singapura Memberi Amaran 3 Produk Penurunan Berat Badan Dijual di Shopee Selepas Pengguna Mengalami Kesan Buruk

HSA memberi amaran terhadap penggunaan tiga produk penurunan berat badan ini (mengikut arah jam, dari kiri atas): Nature Slim, Energy Booster Figure-Up New Look Strong Version dan Seven Days by Figure Up. (Gambar: Health Sciences Authority)

3 produk penurunan berat badan yang dijual di Shopee ditandakan oleh pihak berkuasa kesihatan Singapura selepas didapati mengandungi bahan toksik yang diharamkan.

Produk Nature Slim, Slimming Seven Days by Figure Up dan Energy Booster Figure Up New Look New Look Strong Version dipasarkan sebagai “semula jadi” atau “herba” tetapi didapati mempunyai jumlah sibutramine yang tinggi, ubat penurunan berat badan dengan preskripsi sahaja diharamkan di Singapura sejak 2010 kerana risiko serangan jantung dan strok.

2 orang mengalami kesan buruk selepas mengambil 2 produk itu. Seorang pengguna mengalami degupan jantung yang cepat, mulut kering dan dahaga yang melampau selepas mengambil Nature Slim selama 2 bulan. Seorang lagi pengguna mengalami mulut kering, dahaga yang melampau dan insomnia selepas mengambil Slimming Seven Days by Figure Up selama beberapa hari.

Pihak Berkuasa Sains Kesihatan (HSA) Singapura berkata bahawa produk itu dilabelkan mengandungi ramuan herba seperti teh hijau, kaktus dan ekstrak raspberi. Selain itu, Slimming Seven Days by Figure Up dilabelkan sebagai “100% semula jadi” manakala Nature Slim mendakwa mengandungi “ekstrak botani”.

Produk tersebut juga dilabel secara palsu dengan logo “GMP”, yang mungkin mengelirukan pengguna untuk mempercayai bahawa produk itu selamat dan dikilangkan di bawah piawaian kualiti tinggi yang diperakui oleh Amalan Pengilangan Baik (GMP).

Sumber: Channel News Asia (12 Januari 2024)

Artikel asal di sini:
https://www.channelnewsasia.com/singapore/weight-loss-products-side-effects-warning-adverse-effects-health-sciences-authority-hsa-4043336?