Pihak Berkuasa Kesihatan Singapura Memberi Amaran Krim Ekzema yang Dijual di Malaysia Didapati Mengandungi Lebih 430 Kali Had Arsenik yang Dibenarkan

Gambar Euzema Confidence Revival Cream yang diuji mengandungi lebih daripada 430 kali ganda had arsenik yang dibenarkan. (Gambar: Lembaga Sains Kesihatan)

Krim ekzema yang dijual di laman sesawang runcit yang berpangkalan di Malaysia didapati mengandungi lebih 430 kali ganda had arsenik yang dibenarkan, dan pihak berkuasa kesihatan Singapura memberi amaran kepada pengguna di sana untuk berjumpa doktor “secepat mungkin”.

Krim itu, Euzema Confidence Revival Cream, adalah antara 4 produk yang didapati mengandungi bahan yang kuat atau terlarang, kata Lembaga Sains Kesihatan (HSA) di Singapura pada Selasa (21 November).

Selepas menggunakan krim bagi ekzema selama setahun, seorang lelaki berusia 30-an mengalami tindak balas kulit yang dipanggil purpura, di mana bintik-bintik merah keunguan muncul akibat pendarahan kecil di bawah kulit.

Doktornya mengesyaki bahawa tindak balas kulit yang buruk itu disebabkan oleh realgar, mineral yang mengandungi arsenik yang dilabelkan pada krim. Doktor melaporkannya kepada HSA.

Lelaki itu membeli krim daripada laman sesawang runcit yang berpangkalan di Malaysia dan ia juga dijual di platform e-dagang Singapura Carousell.

Laman sesawang Euzema mendakwa pengguna akan “dapat mengatasi ekzema untuk kebaikan dengan formula semula jadi yang berkesan ini”, dan krim itu “bebas steroid”, “mengandungi 100 peratus herba semula jadi” dan bahawa ia “tiada kesan sampingan”.

Ujian HSA menunjukkan bahawa ia mengandungi lebih daripada 430 kali had arsenik yang dibenarkan. Krim itu juga mengandungi paras betamethasone yang sangat tinggi iaitu steroid yang kuat dan asid salisilik.

Arsenik, logam berat toksik, boleh menyebabkan kerengsaan kulit, jangkitan dermatitis dengan gejala seperti ruam dan lepuh kulit, atau ruam yang mengakibatkan kulit mengelupas. Penggunaan secara meluas dan berpanjangan produk yang mengandungi arsenik yang tinggi boleh menyebabkan keracunan arsenik.

Betamethasone hanya boleh digunakan di bawah pengawasan perubatan yang ketat, kerana ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius jika digunakan secara tidak wajar.

“Penggunaan steroid jangka panjang boleh menyekat pengeluaran steroid badan dan berhenti mengejut tanpa pengawasan perubatan boleh menyebabkan gejala penarikan diri yang serius seperti kekurangan adrenal yang membawa kepada kekeliruan, sakit otot dan sendi, tekanan darah rendah dan sawan atau kejutan,” kata HSA.

Kekurangan adrenal berlaku apabila badan tidak dapat menghasilkan jumlah kortisol hormon steroid yang mencukupi. Ini boleh menyebabkan keletihan, sakit otot dan sendi, tekanan darah rendah, sawan atau kejutan.

Asid salisilik digunakan untuk merawat keadaan kulit biasa seperti jerawat, psoriasis dan kelemumur, dan boleh menyebabkan kulit kering, kerengsaan dan merah jika digunakan dalam jumlah yang tinggi, kata pihak berkuasa.

3 PRODUK PENGURANGAN BERAT BADAN DENGAN RAMUAN YANG KUAT ATAU DIHARAMKAN

HSA juga menerima maklum balas daripada orang ramai mengenai penjualan 3 produk pengurangan berat badan iaitu HONEY Q Dietary Supplement Product, SLIME 7D ADVANCE Slimming Pill dan FINO. Seorang pengguna mengalami muntah dan sakit kepala selepas mengambil FINO.

Kesemua 3 produk ini mendakwa sebagai “herba dan semula jadi” dan dijual di platform e-dagang dan media sosial tempatan, termasuk Lazada, Qoo10, Shopee dan eBay.

Gambar produk pengurangan berat badan FINO. (Gambar: Lembaga Sains Kesihatan)

SLIME 7D ADVANCE Slimming Pill juga didakwa tidak mempunyai bahan terlarang. “Bertentangan dengan dakwaan produk, HSA menguji dan mengesan ramuan perubatan kuat, termasuk sibutramine, benzil sibutramine, fluoxetine dan orlistat dalam produk itu,” kata pihak berkuasa.

Sibutramine telah diharamkan di Singapura sejak 2010 kerana peningkatan risiko serangan jantung dan strok. Ia sebelum ini adalah ubat preskripsi sahaja untuk pengurangan berat badan. Penggunaan sibutramine dan benzil sibutramine boleh menyebabkan kesan buruk yang serius, termasuk tekanan darah tinggi, peningkatan kadar denyutan jantung, kebimbangan dan serangan jantung.

Fluoxetine ialah ubat preskripsi sahaja yang hanya boleh digunakan di bawah pengawasan perubatan, manakala orlistat ialah ubat farmasi sahaja yang sepatutnya digunakan di bawah pengawasan ahli farmasi atau doktor.

Agensi itu telah memaklumkan rakan sejawatannya di Malaysia mengenai produk ini kerana ia dilabelkan sebagai dikilangkan di Malaysia dan dijual oleh penjual atau laman sesawang yang berpangkalan di Malaysia.

Sumber: Channel News Asia (21 November 2023)