Plumbum adalah Bahan Kimia yang Mengganggu Endokrin

Plumbum adalah logam toksik yang berlaku secara semula jadi. Tetapi penggunaannya yang meluas mengakibatkan pencemaran alam sekitar yang meluas, pendedahan kepada manusia dan masalah kesihatan awam yang ketara di banyak bahagian di dunia ini.

Sesetengah cat mengandungi paras plumbum yang tinggi memandangkan sesetengah pengeluar cat dengan sengaja menambah satu atau lebih sebatian plumbum ke dalam cat bagi tujuan khusus. Sebatian plumbum yang paling biasa ditambah ke dalam cat adalah pigmen. Pigmen digunakan untuk memberikan warna kepada cat, menjadikan cat legap dan melindungi cat dan bahagian bawah permukaan daripada kemerosotan disebabkan oleh pendedahan kepada cahaya matahari.

Pendedahan kepada plumbum berlaku apabila cat mengandungi plumbum pada dinding, tingkap, pintu atau permukaan cat lain mula serpih atau merosot yang menyebabkan plumbum dilepaskan ke dalam alam sekitar, biasanya sebagai debu.

Kehadirannya dalam tubuh boleh membawa kepada kesan toksik, tidak kira usia, jantina, atau pendedahan di lorong kecil.

Plumbum boleh menjejaskan sistem endokrin yang merupakan rangkaian kelenjar dan organ yang menghasilkan, menyimpan, dan mengeluarkan hormon. Pada asasnya, hormon berfungsi sebagai pemesejan, mengawal dan menyelaras aktiviti melalui tubuh. Hormon memberitahu tubuh anda bagaimana untuk bernafas, membesar, minum dan makan.

Plumbum mampu untuk menghalang atau meniru tubuh manusia dengan berfikir mereka adalah hormon, atau menyekat hormon semula jadi daripada melakukan tugas mereka. Dengan demikian ia diakui sebagai Bahan Kimia Pengganggu Endokrin (EDCs).

EDCs boleh mengganggu banyak hormon yang berbeza, sebab itulah kenapa ia dikaitkan dengan banyak kesan sampingan kesihatan kepada manusia termasuklah pemindaan dalam kualiti dan kesuburan sperma, kelainan dalam organ seks, endometriosis, baligh awal, mengubah fungsi sistem saraf, fungsi imun, kanser tertentu, masalah pernafasan, isu metabolik, diabetes, obesiti, masalah kardiovascular, pertumbuhan, kecacatan neurologi dan pembelajaran.