POKOK BOLEH MEMPERBAIKI KESIHATAN MENTAL

Gambar melalui World Economic Forum

Berada berdekatan dengan pokok, atau pemandangan pokok yang baik, boleh membantu melegakan beberapa keadaan yang berkaitan dengan tekanan.

Kajian Kolej Perubatan Wisconsin mendapati bahawa tahap ruang hijau yang lebih tinggi dan pendedahan kepada pokok membawa kepada gejala kemurungan, kebimbangan dan tekanan yang lebih sedikit. Menurut kajian oleh Universiti Kebangsaan Chungbuk di Korea Selatan, orang yang melihat pokok dari pejabat mereka melaporkan kurang mengalami tekanan.

Hanya tinggal dalam jarak 100 meter daripada pokok dengan mana-mana spesies sudah  mencukupi untuk mengurangkan keperluan bagi ubat antikemurungan. Penemuan ini didapati di dalam kajian Jerman yang mengkaji data preskripsi perubatan hampir 10,000 penduduk di bandar Leipzig, Jerman dan menyesuaikan data itu dengan peta pembahagian kawasan kehijauan bandar.

Dalam satu kes yang dilaporkan dalam The Guardian, seorang penduduk di kawasan miskin Baltimore mendapati kesihatan mentalnya bertambah baik selepas program penghijauan jalanan sehingga dia dapat berhenti mengambil ubat antikemurungan yang telah ditetapkan selama bertahun-tahun.

Di Australia, satu kajian mendapati bahawa orang yang tinggal di kawasan kejiranan dengan 30% atau lebih liputan kanopi pokok (lapisan daun, dahan dan batang pokok yang menutupi tanah apabila dilihat dari atas) berbanding mereka yang berada di kawasan kejiranan dengan 0% hingga 9% kanopi pokok hampir satu pertiga kurang berkemungkinan mengalami tekanan psikologi. Kanopi pokok yang lebih banyak juga dikaitkan dengan kesihatan umum yang lebih baik.