Projek Kebun Bandar Agroekologi CAP Disenaraikan dalam Bandar Transformatif ATLAS OF UTOPIAS

Atlas of Utopias, kompilasi Bandar Transformatif utopia tempatan dari seluruh dunia, disemak dan dikemas kini – 40 komuniti dari 34 bandar dan 23 negara dan projek pertanian dan kebun bandar CAP disenaraikan di dalamnya.

Atlas memaparkan kisah daripada komuniti di seluruh dunia yang terlibat dalam transformasi dasar dan amalan perumahan, air, makanan dan tenaga. Semua manusia memerlukan air, makanan, tenaga, dan perumahan untuk terus hidup, dan Atlas menunjukkan contoh luar biasa orang yang memastikan akses kepada hak asasi manusia mereka.

Atlas mendedahkan alternatif masa depan dan cara komuniti di seluruh dunia mencipta & mencuba masa depan ini dan berkongsi kisah mereka untuk memberi inspirasi kepada orang lain.

Penyusunan ini adalah berdasarkan proses penilaian semakan rakan sebaya oleh pasukan cendekiawan antara disiplin, aktivis, pembuat dasar dan wakil NGO antarabangsa.

CAP adalah antara peserta akhir dalam Anugerah Pilihan Rakyat Bandar Transformatif pada 2022, kali pertama projek Malaysia dipilih dan kami amat gembira kerana kerja pertanian bandar kami kini dipaparkan dalam Atlas of Utopias.

APA YANG ATLAS KATA YANG UNIK MENGENAI INISIATIF CAP:

“Pergerakan pertanian bandar agroekologi ini adalah visi positif berdasarkan prinsip yang mudah, kos rendah, tradisional, makanan mampan sihat yang mencabar naratif dominan sistem makanan industri. Mereka menunjukkan bahawa anda boleh menanam makanan anda sendiri di mana-mana sahaja, di halaman kecil, balkoni atau sudut jalan. Projek ini menghubungkan manusia dengan alam semula jadi dan satu sama lain, mewujudkan pergerakan petani kecil dan penduduk bandar yang bersama-sama membina masa depan yang mampan dan memastikan kedaulatan makanan.”

PETIKAN JAWATANKUASA PENILAIAN:

“Kegigihan yang ditunjukkan oleh inisiatif ini selama bertahun-tahun, sektor dan sistem sangat mengagumkan. Gesaan untuk bertindak yang sangat jelas sebagai jawapan kepada cabaran kedaulatan makanan, kemiskinan dan pengeluaran makanan yang sangat kompleks adalah contoh inspirasi untuk mencipta naratif yang mudah tetapi berkuasa yang ‘bercakap’ terus kepada masyarakat kita pada masa hadapan. Amat berharga adalah hakikat bahawa sekolah adalah penerima utama idea dan pelaksanaan inisiatif kebun Bandar PULAU PINANG di mana pelajar membina tabiat, kemahiran dan pengetahuan mengenai pengeluaran makanan.” – Yanina Jason

Lihat laporan penuh mengenai inisiatif CAP dalam Atlas of Utopias di sini:
https://transformativecities.org/atlas/food8/

Untuk membaca kompilasi terbaru Transformative Cities bagi semua inisiatif tempatan dari seluruh dunia dalam Atlas of Utopias, klik di sini:
https://transformativecities.org/atlas-of-utopias/