Pusat Racun Negara gesa langkah kawalan selepas merekodkan kenaikan lima kali ganda dalam keracunan e-rokok

Ketua ahli farmasi perkhidmatan maklumat dadah dan racun PRN, Sulastri Samsudin berkata terdapat juga perubahan dalam trend di mana lebih ramai remaja berumur antara 15 dan 19 tahun mengalami keracunan akibat penggunaan e-rokok secara sengaja. – Gambar oleh Hari Anggara melalui Malay Mail

Pusat Racun Negara (PRN) Universiti Sains Malaysia (USM) merekodkan peningkatan lima kali ganda dalam kes keracunan akibat pendedahan kepada rokok elektronik (e-rokok) pada tahun lalu.

Ketua ahli farmasi perkhidmatan maklumat dadah dan racun PRN, Sulastri Samsudin berkata terdapat peningkatan sebanyak 30.6 peratus pada tahun lepas berbanding 2019.

Beliau berkata terdapat juga perubahan dalam trend di mana lebih ramai remaja berumur antara 15 dan 19 tahun mengalami keracunan akibat penggunaan e-rokok secara sengaja.

Beliau berkata 2023 juga merupakan tahun nikotin dikeluarkan daripada Akta Racun 1952.

“Lebih 95 peratus kes yang dilaporkan adalah bergejala,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata majoriti simptom yang ditunjukkan oleh pesakit adalah konsisten dengan gejala keracunan nikotin seperti muntah yang teruk, mengantuk, cirit-birit, sakit perut, pengsan dan sawan.

“Bagaimanapun, terdapat juga pesakit yang menunjukkan simptom lebih teruk seperti psikosis, halusinasi, perubahan tingkah laku yang agresif dan disyaki terlibat dalam penyalahgunaan dadah dalam cecair e-rokok,” katanya.

PRN secara aktif memantau kes-kes keracunan akibat e-rokok dan cecairnya sejak pertama kali dilaporkan pada 2015.

“Sejumlah 111 kes dirujuk ke pusat panggilan PRN dalam tempoh sembilan tahun lepas,” katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat dua tempoh peningkatan ketara dalam kes yang dilaporkan, pada 2021 dan 2023.

“Kenaikan fasa pertama adalah semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berikutan penularan wabak Covid-19, iaitu peningkatan dua kali ganda pada 2020 (13.5 peratus) dan 2021 (19.8 peratus) berbanding 6.3 peratus pada 2019,” katanya.

Beliau berkata majoriti kes melibatkan kanak-kanak di bawah umur lima tahun.

“Keadaan ini boleh dikaitkan dengan kebolehcapaian produk ini kepada kanak-kanak kerana penyimpanan yang tidak selamat,” katanya.

Sulastri berkata, produk itu tidak mempunyai ciri keselamatan dan mengandungi agen perisa seperti makanan dan gula-gula yang menarik minat kanak-kanak kecil.

Beliau berkata terdapat sedikit penurunan dalam kes, pada 18 peratus, pada 2022 tetapi ini meningkat kepada 30.6 peratus tahun lepas.

“Sejak 2021, PRN mula menerima kes yang dikaitkan dengan Cendawan Ajaib (Magic Mushroom) atau bahan aktifnya psilocybin dan sebanyak 23 kes direkodkan setakat ini,” katanya.

“Bagaimanapun, tanpa sebarang kawalan ke atas e-rokok, PRN tidak dapat mengesahkan kandungan bahan ini,” tambahnya.

Beliau menggesa kerajaan mempercepatkan pelaksanaan Kawalan Produk Merokok demi Kesihatan Awam 2023 yang diluluskan pada tahun lepas.

Beliau berkata perlu ada kawalan ke atas e-rokok seperti penggunaan penutup keselamatan untuk bekas isian semula e-rokok.

“Perisa makanan dalam cecair e-rokok perlu dilarang,” katanya.

Beliau berkata kepekatan nikotin dan jumlah cecair dalam cecair e-rokok dan bekas isi semula perlu dihadkan.

“Produk e-rokok, terutamanya bahan kimia, perlu diuji dan didaftarkan bagi tujuan pemantauan,” katanya lagi.

Beliau berkata perlu ada prosedur operasi standard yang ketat bagi proses pembuatan produk e-rokok.

“Akses kepada e-rokok perlu dikawal untuk menghentikan akses mudah oleh individu bawah umur dan sistem pemantauan kes keracunan e-rokok perlu diperkukuh,” katanya.

Sulastri berkata, langkah kawalan terhadap produk menghisap rokok terutamanya e-rokok perlu disegerakan bagi mengelakkan lebih ramai orang termasuk kanak-kanak kecil daripada menjadi mangsa ketagihan dan keracunan nikotin.

Sumber: Malay Mail (27 Mac 2024)