SATU LAGI KRIM MUKA DARI THAILAND DIDAPATI MENGANDUNGI MERKURI

Pengguna perlu berhati-hati. Krim muka buatan Thai didapati tercemar dengan merkuri, demikian pendedahan oleh kumpulan pemerhati toksik Filipina EcoWaste Coalition.

Produk Krim Pemutih 4K Plus 5X, penuh dengan 3,058 bahagian per sejuta (bps) merkuri yang melanggar had jumlah surih 1 bps bagi merkuri dalam kosmetik seperti itu di bawah Arahan Kosmetik ASEAN.

Penggunaan merkuri dalam produk kosmetik boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan manusia, termasuk ruam kulit (dermatitis sentuhan dan jerawat), perubahan warna dan parut, serta daya tahan kulit yang berkurangan terhadap gangguan kulit bakteria dan mikotik. Mungkin juga terdapat kerosakan pada otak, sistem saraf dan buah pinggang dengan penggunaan berulang produk tercemar merkuri.

Menurut Ecowaste Coalition, Krim Pemutih 4K Plus 5X dikeluarkan pada 2023, beberapa tahun selepas penghentian berperingkat global pada 2020 bagi pembuatan, import atau eksport kosmetik yang ditambah merkuri seperti produk pencerah kulit di bawah Konvensyen Minamata mengenai Mercury.

“Semua bahan berguna dalam 4K Plus 5X boleh membuat keajaiban seperti mencerahkan dan membersihkan kulit dalam masa 1 minggu,” kata label produk itu, tetapi tidak disebutkan kandungan merkuri dan kesannya terhadap kesihatan dan alam sekitar.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO): “Merkuri dalam sabun, krim dan produk kosmetik lain akhirnya dibuang ke dalam air buangan. Merkuri kemudiannya memasuki persekitaran di mana ia menjadi bermetil dan boleh memasuki rantaian makanan sebagai metilmerkuri yang sangat toksik dalam ikan. Wanita hamil yang mengambil ikan yang mengandungi metilmerkuri boleh memindahkan merkuri kepada janin mereka, yang boleh mengakibatkan kekurangan perkembangan saraf pada kanak-kanak.

Ini bukanlah kali pertama produk kecantikan dari Thailand didapati sarat dengan merkuri. Setakat ini, EcoWaste Coalition telah mengesan 15 produk pencerah kulit dari Thailand, mewakili 10 jenama, dengan tahap merkuri yang melanggar had yang ditetapkan. Kebanyakan produk ini dijual di platform membeli-belah dalam talian.