Selepas Permulaan yang Lambat, Rundingan Perjanjian Plastik Mendapat Momentum Baharu di INC-4

Kemajuan di Ottawa Tetapi Lebih Banyak Kerja Diperlukan Sebelum INC-5

Ottawa, Kanada – Jawatankuasa Perundingan Antara Kerajaan Perjanjian Plastik keempat (INC-4) ditutup awal pagi ini, buat pertama kali dengan teks draf yang menggariskan laluan ke arah perjanjian global. Dalam perkembangan positif, teks draf termasuk pilihan bagi menangani pengeluaran berlebihan plastik dan menghapuskan bahan kimia toksik sepanjang kitaran hayat plastik. Ketika isu-isu penting ini dan isu-isu penting lain yang masih menjadi perbalahan (dengan teks dalam kurungan, menandakan perbincangan berterusan ke arah persetujuan muktamad), kepimpinan daripada Pengerusi membantu menggerakkan perbincangan keseluruhan ke hadapan dan mencipta rancangan bagi kumpulan kerja teknikal sebelum INC-5 pada November di Republik Korea.

“Kami amat menghargai kepimpinan Pengerusi dan kerja perwakilan untuk menggerakkan perbincangan ke peringkat yang seterusnya ini,” kata Pamela Miller, Pengerusi Bersama IPEN dan Pengarah Eksekutif Alaska Community Action on Toxics (ACAT). Sebelum INC-4, ACAT dan IPEN mengeluarkan laporan yang mendedahkan ancaman kepada Artik daripada plastik, bahan kimia dan perubahan iklim. “Berasal dari Artik, kami mengalami kesan dramatik plastik dan bahan kimia plastik,” sambung Cik Miller. “Artik adalah sumber dan sinki bagi bahan kimia plastik toksik. Kami tidak boleh menunggu dan kami perlu mengurangkan dengan ketara jumlah plastik yang dihasilkan, mencegah pendedahan kepada bahan kimia toksik, dan memastikan peralihan yang adil.”

Dalam tempoh antara sesi sebelum INC-5, pakar saintifik dan teknikal dari Negara Anggota akan bertemu untuk mengenal pasti dan menganalisis pendekatan untuk mengenal pasti bahan kimia plastik berbahaya dalam produk, produk dan reka bentuk plastik, dan untuk menangani pelaksanaan pembiayaan. Sementara IPEN menantikan kerja antara sesi, kumpulan itu bimbang INC gagal mengemukakan cadangan untuk memasukkan kumpulan antara sesi mengenai pilihan bagi menangani lebihan pengeluaran plastik.

“Dengan negara pengeluar bahan api fosil dan industri merancang peningkatan besar dalam pengeluaran plastik, ia amat membimbangkan bahawa rundingan terhenti mengenai isu penting ini,” kata Yuyun Ismawati, Ahli Jawatankuasa Pemandu IPEN dan Penasihat Kanan kepada pertubuhan kepentingan awam Indonesia Nexus3. “Pengeluaran plastik mewujudkan pencemaran plastik. Setiap tan plastik yang dihasilkan menghasilkan satu tan pencemaran plastik dan dengan itu, pembebasan bahan kimia toksik yang meracuni makanan, air, tubuh dan masa depan kita. Kami akan terus menggesa perwakilan untuk mengambil keperluan kritikal untuk menangani had pengeluaran dalam perjanjian itu.”

IPEN juga mengingatkan bahawa sepanjang rundingan terdapat industri melobi yang kuat dan kenyataan mengelirukan mengenai keperluan untuk lebih banyak kitar semula plastik, menghasilkan mandat untuk kerja antara sesi yang tertumpu pada pendekatan bagi “meningkatkan kebolehkitar semula.” Ini walaupun semakin banyak bukti mengenai ancaman yang ditimbulkan kepada kesihatan dan alam sekitar akibat penyebaran bahan kimia toksik melalui kitar semula plastik.

Semasa rundingan INC-4 selama seminggu, kumpulan Orang Asal dari seluruh dunia telah menyertai gesaan bagi pengiktirafan dan penyertaan Orang Asal dalam rundingan Perjanjian. “Perjanjian itu mestilah melindungi kesihatan, kesejahteraan, dan hak asasi Orang Asli dan orang lain yang terjejas secara tidak seimbang di mana-mana,” kata Vi Waghiyi, seorang nenek Yupik dari Alaska dan ahli Majlis Penasihat Keadilan Alam Sekitar Rumah Putih (WHEJA). “Selain itu mengiktiraf kemudaratan kepada Orang Asal kita di seluruh dunia, kami menggesa agar perjanjian itu mengiktiraf kerentanan istimewa wilayah Artik dan Orang Asal kita. Perjanjian itu mestilah menghalang kemudaratan kepada kesihatan kita sepanjang kitaran kematian toksik plastik.”

“Plastik dan bahan kimia plastik toksik merentasi sempadan kita dengan sedikit atau tiada kawalan atau perlindungan bagi kesihatan kita,” kata Griffins Ochieng, Pengarah Eksekutif CEJAD di Kenya dan Pengerusi Bersama Kumpulan Kerja Plastik IPEN. “Apabila negara kaya mengeksport produk plastik dan sisa plastik mereka, komuniti kita, pekerja sisa dan kanak-kanak mengalami risiko kesihatan yang lebih besar daripada bahan kimia plastik berbahaya, termasuk bahan kimia pengganggu endokrin dan bahan yang dikaitkan dengan kanser, ketidaksuburan dan keadaan kesihatan serius yang lain.”

IPEN tidak sabar-sabar untuk terus menyumbang kepada perkembangan Perjanjian dan menawarkan maklumat dan konteks perwakilan daripada 600+ kumpulan ahli global kami dari lebih 120 negara. Kami menggesa INC:

1. Untuk mengakui dengan jelas bahawa lebih banyak pengeluaran plastik bermakna lebih banyak pencemaran plastik. Tanpa mengekang pengeluaran plastik, adalah mustahil untuk menamatkan pencemaran plastik.

2. Untuk melaksanakan objektif kesihatan perjanjian dengan menghapuskan bahan kimia berbahaya yang digunakan dalam pengeluaran plastik.

3. Untuk memastikan lingkaran bebas toksik dengan menghalang penggunaan dan kehadiran bahan kimia berbahaya dalam plastik kitar semula. Menggalakkan kitar semula plastik dengan bahan kimia berbahaya akan meningkatkan pendedahan dan menjejaskan objektif kesihatan perjanjian ini.

Untuk maklumat lanjut mengenai kerja IPEN di INC-4, lihat laman sesawang IPEN INC-4.

Sumber: Stop Poison Plastic (30 April 2024)