SEMBUHKAN USUS, SEMBUHKAN OTAK

Gambar Asal Daripada @coookwithchris

Tahukah Anda: Kesihatan usus memainkan peranan yang besar dalam kesihatan mental. Terdapat sistem komunikasi antara usus dan otak yang dipanggil paksi usus-otak (GBA). Ia   disambungkan secara fizikal dan biokimia dalam beberapa cara yang berbeza malah boleh mempengaruhi kesihatan antara satu sama lain.

Tidak menghairankan 40-60% pesakit dengan masalah gastrousus mempunyai masalah psikiatri, manakala 50% pesakit psikiatri mengalami Sindrom Usus Merengsa (Cooking with Chris).

“Banyak perkara yang orang tidak fikirkan, seperti kemurungan atau kebimbangan, sangat jelas diubah suai oleh mikrob usus,” kata Profesor Tim Spector, ahli epidemiologi di King’s College London, dan pengarang 2 buku mengenai pemakanan dan kesihatan usus (Guardian).

Kajian terhadap haiwan menunjukkan bahawa perubahan dalam usus menjejaskan kesihatan otak, termasuk meningkatkan risiko penyakit Alzheimer dan kemurungan.

Untuk kesihatan mental yang baik, adalah bijak untuk menangani usus. Mikrobiom usus terdiri daripada trilion mikroorganisma yang hidup dalam saluran gastrousus yang berinteraksi dengan nutrien yang dihadam.

Diet boleh menyebabkan ketidakseimbangan bakteria dalam usus, yang dikaitkan dengan keradangan. Kajian menunjukkan bahawa keradangan boleh menjejaskan mood secara negatif dan membawa kepada masalah kesihatan mental yang berkaitan dengan kebimbangan. (Fortune)

Dalam kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition, mengekalkan diet dalam 8 kumpulan makanan utama, termasuk antara lain sayur-sayuran, buah-buahan, makanan laut, dan kacang, memberi manfaat kepada keseluruhan mikrobiom dan kesihatan usus seseorang.

“Makanan yang sangat diproses tidak baik untuk mikrob usus dan kita perlu mengelak daripada memakannya dengan kerap,” kata Prof Spector.