Suku kaum orang asli jatuh sakit akibat makanan diproses

Sumber: Flickr © Carsten ten Brink / Creative Commons 2.0

oleh Monica Piccinini

Kekurangan zat makanan dan penyakit kronik memberi kesan kepada suku kaum orang asli Amazon yang hidup terpencil akibat kemasukan makanan ultra proses.

Keadaan kesihatan yang menimpa komuniti Yanonami di Amazon Brazil seperti kekurangan zat makanan dan penyakit kronik adalah akibat daripada pencabulan hak mereka, keadaan sosioekonomi yang tidak stabil dan pertikaian tanah yang berterusan.

Keadaan ini membawa kepada kerentanan persekitaran sosial dalam populasi mereka, meletakkan keluarga mereka, terutamanya kanak-kanak, pada risiko tertentu daripada pengambilan makanan ultra proses.

Lebih daripada 90 peratus suku kaum orang asli Yanomami berusia enam hingga 59 bulan menunjukkan bertubuh pendek yang dipanggil pertumbuhan terbantut linear menurut kajian yang dijalankan oleh Yayasan Oswaldo Cruz Brazil, Fiocruz, yang mendedahkan mengenai corak pemakanan belia orang asli Yanomami.

Mi

“Tanpa diragui lagi, suku kaum orang asli Yanomami semakin meningkatkan pengambilan  karbohidrat, gula, garam, lemak, bahan tambahan makanan, dan makanan yang diproses  dengan nutrien rendah, menyumbang kepada masalah kesihatan pemakanan dan metabolik, khususnya dalam kalangan anak-anak mereka,” jelas Jesem Douglas Yamall Orellana, Penyelidik Kesihatan Awam dan Ahli Epidemiologi di Fiocruz, dan salah seorang pengarang kajian itu.

Menurut Orellana, peningkatan pengambilan makanan ultra proses dalam kalangan kanak-kanak suku kaum orang asli Yanomami bukan sahaja memburukkan lagi masalah kesihatan sedia ada mereka, tetapi juga menimbulkan masalah baharu.

Banyak penemuan penyelidikan yang wujud mengaitkan antara makanan ultra proses dan pelbagai kebimbangan kesihatan seperti obesiti, diabetes jenis 2, kanser, kemurungan, multiple sclerosis (MS), penyakit kardiovaskular dan juga kematian.

Fernando Zasso Pigatto, Presiden Majlis Kesihatan Kebangsaan Brazil (BNHC), mengeluarkan cadangan dengan nota berikut: “Memandangkan bahawa dalam senario kemiskinan dan kelaparan, suku kaum orang asli Yanomami menjadi tebusan ‘untuk bekalan produk yang diproses dan ultra proses, dalam banyak kes telah tamat tempoh, memenuhi kepentingan luar, yang memburukkan lagi senario penyakit berjangkit, kekurangan zat makanan, kekurangan, penyakit pemakanan dan kronik, seperti permulaan diabetes, hipertensi dan obesiti.”

Kumpulan kajian melaporkan bahawa makanan ultra proses yang paling biasa disebut adalah kek atau biskut (25 peratus) dan coklat atau serbuk coklat (enam peratus). Ada juga yang mengambil minuman ringan, soda, gula-gula, jus tiruan dan yogurt, makanan dalam tin, mi segera, antara barangan lain.

Tradisional

Makanan ‘serantau’ yang diproses secara minimum yang digunakan oleh suku kaum orang asli Yanomami terdiri terutamanya daripada buah-buahan (69 peratus), diikuti dengan jagung, tumbuhan berakar, atau ubi (45 peratus), pokok pic atau jantung palma (33 peratus), ikan atau ketam ( 33 peratus), dan couscous (32 peratus), mengikut perkara yang paling kerap disebut.

Kajian Fiocruz direka bentuk sebagai tinjauan komprehensif bagi kanak-kanak yang tinggal di kampung dalam tiga wilayah terpencil Amazon Brazil, menawarkan data berharga bagi  terutamanya di bawah kumpulan yang diwakili.

Kumpulan penyelidikan terdiri daripada kanak-kanak suku kaum orang asli Yanomami berusia antara enam bulan hingga lima tahun, dan penyiasatan dilakukan dalam tiga komuniti suku kaum orang asli Yanomami yang terletak di Amazon Brazil: Maturaca, Ariabu, dan Auaris.

Penduduk kampung Maturaca dan Ariabu biasanya lebih kerap berinteraksi dengan komuniti bukan pribumi, termasuk anggota tentera, pekerja penjagaan kesihatan, pelombong haram, pembalak dan kumpulan jenayah.

Sebaliknya, populasi Ariabu agak terpencil, mempunyai hubungan yang terhad dengan masyarakat bandar. Akibatnya, mereka menikmati pergerakan wilayah yang lebih besar, memberikan mereka kebebasan untuk mengamalkan cara hidup tradisional mereka.

Di kawasan jauh di utara Brazil, populasi suku kaum orang asli Yanomami terdiri daripada kira-kira 27,000 individu, tersebar di lebih daripada 300 kampung dalam Wilayah Orang Asli Yanomami, di kawasan seluas 9,664,975 hektar.

Kekurangan

Penemuan penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan makanan ultra proses adalah lebih ketara pada kanak-kanak dari Maturaca (11.6 kali lebih tinggi) dan Ariabu (9.2 kali lebih tinggi) berbanding kanak-kanak dari Auaris.

Pemerhatian ini menekankan kepentingan hubungan sosial dengan komuniti bukan peribumi sebagai faktor kritikal yang mempengaruhi pengambilan makanan ultra proses.

Satu lagi penemuan menarik daripada kajian itu ialah pengurangan 31 peratus dalam penggunaan makanan ultra proses dalam kalangan kanak-kanak yang ibunya mempunyai tubuh yang lebih pendek jika dibandingkan dengan mereka yang ibunya mempunyai ketinggian yang sepatutnya.

Orellana menjelaskan: “Lazimnya, ibu yang paling kurang bernasib baik dari segi ekonomi dalam komuniti boleh dikenal pasti sebagai mereka yang mempunyai kadar tinggi pendek, tiada pendapatan atau terhad, latar belakang kemiskinan yang berterusan, dan sejarah kesusahan yang telah membantutkan pertumbuhan mereka menjadi ‘orang dewasa yang pendek.’

“Ibu-ibu ini tidak mempunyai cara untuk membeli dan mengakses makanan ultra proses, yang seterusnya, memberi manfaat kepada mereka.”

Separa nomad

Kejadian umum makanan ultra proses ini berjumlah 32 peratus, dan ia dikaitkan dengan kedua-dua lokasi kediaman dan ketinggian ibu.

Suku kaum orang asli Yanomami secara tradisinya dikategorikan sebagai pemburu-pengumpul, tetapi pencerobohan pelombong haram, pembalak dan organisasi jenayah yang kerap ke dalam wilayah mereka mempunyai pengaruh langsung ke kawasan tempat mereka mengumpulkan makanan, seterusnya menjejaskan corak pemakanan mereka.

Keluarga mereka terpaksa berinteraksi dengan komuniti bukan peribumi, menyebabkan mereka terdedah kepada pusat bandar dan pengambilan makanan ultra proses dengan kandungan pemakanan yang lemah, ketumpatan tenaga yang tinggi, kandungan serat dan mikronutrien yang rendah, dan banyak pengawet serta bahan tambahan industri.

Menurut Orellana, apa yang menarik minat kumpulan saintis itu ialah hubungan antara peningkatan pengambilan makanan ultra proses oleh suku kaum orang asli Yanomami dan kemungkinan yang lebih tinggi untuk mereka meninggalkan amalan pertanian mereka.

“Suku kaum orang asli Yanomami secara sejarahnya terkenal dengan gaya hidup separa nomad mereka, berpindah ke kawasan baharu setiap dua tahun untuk membolehkan tanah mereka yang diduduki sebelum ini tumbuh semula. Kini, mereka enggan meninggalkan wilayah mereka kerana pencerobohan pelombong haram, pembalak dan pengedar dadah, yang telah menimbulkan ketakutan kepada mereka mengenai kemungkinan serangan ganas.”

Dimanipulasi

Beliau menambah: “Suku kaum orang asli Yanomami secara tradisinya bergantung pada pemahaman mereka mengenai kitaran matahari dan bulan, serta corak hujan dan kemarau, untuk memerhati dan mengurus dinamik tanah dan tanah. Walau bagaimanapun, perubahan corak cuaca baru-baru ini, termasuk keadaan iklim yang melampau, telah mengganggu keupayaan mereka untuk menentukan dengan tepat masa penanaman optimum bagi tanaman seperti jagung dan ubi kayu.

“Tambahan pula, mereka kini menghadapi kebimbangan mengenai penangkapan ikan berikutan pencemaran sungai mereka oleh aktiviti perlombongan haram, khususnya kehadiran merkuri. Cabaran alam sekitar ini menyebabkan suku kaum orang asli Yanomami semakin bergantung kepada makanan ultra proses, kerana mereka mendapati diri mereka bergelut untuk mengekalkan amalan tradisional mereka.”

Perkembangan yang diperhatikan dalam kalangan suku kaum orang asli Yanomami sejak dua dekad yang lalu adalah serupa dengan pengalaman hampir semua populasi orang asli di Brazil yang berhubung secara langsung dengan komuniti bukan orang asli selama lebih 50 tahun.

“Dalam sembilan bulan lalu, kami melihat tindakan khusus yang diambil oleh kerajaan persekutuan untuk menangani isu di kawasan yang sebelum ini dikenal pasti sebagai menempatkan pelbagai penceroboh, dan tindakan ini telah mendapat liputan media yang banyak,” kata Orellana.

Beliau memperincikan bagaimana isu-isu nasional tertentu dimanipulasi dan dieksploitasi oleh kedua-dua kerajaan dan media untuk melanjutkan kepentingan mereka: “Operasi yang meluas dijalankan di kawasan-kawasan ini (wilayah Yanonami), yang menampilkan lawatan oleh Presiden dan Menteri.

Gangguan

“Apabila perkara ini tidak lagi menjadi tumpuan, perhatian beralih ke rantau lain. Usaha ini sering dirujuk sebagai ‘kaca mata politik’ dan bukannya operasi yang benar-benar memberi kesan.”

Perubahan iklim dan pencerobohan yang kerap ke dalam tanah suku kaum orang asli Yanomami oleh pelombong haram, pembalak dan kumpulan penjenayah adalah faktor utama yang memberi kesan kepada pemakanan, kesejahteraan dan gaya hidup tradisional mereka, menjadikan mereka penentu penting kelangsungan hidup mereka.

Orellana menunjukkan beberapa langkah berpotensi yang boleh menangani beberapa masalah yang memberi kesan kepada komuniti suku kaum orang asli Yanonami dengan berkesan: “Tindakan segera adalah penting untuk mewujudkan kawalan ke atas wilayah itu dan mengenakan penalti yang tegas dan cekap ke atas penceroboh.

“Tanpa langkah-langkah ini, isu-isu yang menjejaskan suku kaum orang asli Yanomami, seperti peningkatan pengambilan makanan yang diproses akibat gangguan dalam amalan pertanian tradisional mereka, yang memudaratkan kesejahteraan dan warisan budaya mereka, akan berterusan tanpa penyelesaian.”

Sumber: The Ecologist (12 Oktober 2023)