TAMBAHKAN TUMBUHAN BERWARNA, IA MENAMBAHKAN HAYAT   

Gambar: iStock.com/Bojsha65 via Food Revolution Network 

Anda mungkin tergoda untuk mencari beberapa makanan anda atau anak-anak atau ahli keluarga suka dan fokus untuk memakannya. Dan ia boleh menjadi mudah untuk berada di dalam rutin. Tetapi hakikatnya: Tubuh kita berkembang dengan pelbagai iaitu pelangi nutrien.

Penyelidikan menunjukkan bahawa diet yang berwarna-warni adalah cara terbaik untuk meningkatkan kesihatan dan kecergasan. Makan kepelbagaian makanan berwarna-warni terutamanya buah-buahan dan sayur-sayuran boleh menjadi cara mudah untuk mendapatkan rangkaian lengkap nutrien yang diperlukan oleh tubuh untuk berkembang.

Malah, kepelbagaian vitamin, mineral, antioksidan, dan fitokimia dalam buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin lebih berkuasa untuk kesihatan daripada sebarang pil.

Mengapa buah-buahan dan sayur-sayuran penuh dengan banyak warna? Setiap warna dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dicipta oleh fitonutrien tertentu iaitu sebatian semula jadi yang membantu melindungi tumbuhan daripada kuman, pepijat, matahari dan ancaman lain. Dan setiap warna menunjukkan banyaknya nutrien tertentu.

Fitonutrien tidak penting untuk memastikan anda hidup (tidak seperti vitamin dan mineral). Tetapi ia boleh membantu mencegah penyakit gaya hidup tertentu dan memastikan badan anda berfungsi sebagaimana yang semestinya.

Sumber: Food Revolution Network

Baca lagi:
https://foodrevolution.org/blog/eating-the-rainbow-health-benefits/?utm_source=twitter&utm_medium=post&utm_campaign=blog-engagement-eating-the-rainbow-health-benefits&utm_content=food-list