Terlalu Banyak Masa Menatap Telefon Bimbit Menjadikan Kanak-kanak Berisiko Buta

Pakar bedah mata terkemuka di Britain memberi amaran bahawa peningkatan bilangan kanak-kanak yang berada dalam bahaya menjadi buta kerana terlalu banyak masa menatap telefon bimbit dan terlalu sedikit masa di luar. (Gambar: Shutterstock/Alexxnder melalui Daily Mail, UK)

Pakar bedah mata terkemuka di Britain memberi amaran bahawa peningkatan bilangan kanak-kanak yang berada dalam bahaya menjadi buta kerana terlalu banyak masa menatap telefon bimbit dan terlalu sedikit masa di luar.

Kanak-kanak British seawal 4 tahun memakai kanta sentuh khas untuk mengatasi masalah yang semakin meningkat dengan doktor semakin kerap melihat remaja dengan skor yang paling teruk untuk rabun jauh.

Adalah dipercayai bahawa peningkatan yang membimbangkan itu adalah akibat kanak-kanak yang memaksa untuk melihat telefon bimbit dari dekat sementara tidak meluangkan masa yang mencukupi untuk memberi tumpuan kepada jarak yang lebih jauh di luar pada waktu siang.

Dr John Bolger, Pakar mata perunding dan Pengarah klinik mata swasta di London Utara, berkata beliau amat bimbang dengan peningkatan kanak-kanak yang mengalami rabun jauh, dikenali sebagai myopia, menyifatkannya sebagai ‘pandemik’.

“Semakin ramai kanak-kanak rabun datang ke klinik. Ia semakin meningkat dan meningkat. Tidak ada memperlahankan daripada apa yang saya lihat. Rabun jauh bukan hanya perlu memakai cermin mata, orang boleh menjadi buta kerana rabun jauh. Ini bukan peristiwa remeh, ini adalah ancaman yang serius.”

Pakar bedah itu menjelaskan bahawa jangka masa melihat skrin boleh menyebabkan pemanjangan bola mata dan kesan pandemik Covid telah memburukkan lagi “pandemik rabun jauh”.

Tidak menghabiskan masa yang cukup di luar juga menghalang pendedahan kanak-kanak kepada cahaya semula jadi, yang penting untuk mengawal pertumbuhan bola mata dan mengurangkan risiko rabun jauh.

Dia berkata: “Kami mempunyai kanak-kanak yang berkata 4 atau 5 hari berlalu semasa penutupan dan sekatan apabila mereka tidak melangkah keluar dari pintu depan, dan saya benar-benar yakin bahawa terdapat ramai daripada mereka yang tidak akan rabun jauh mengalaminya jika bukan penutupan dan sekatan.

‘Kami mempunyai kanak-kanak seawal 4 atau 5 tahun yang memakai kanta sentuh dan kanak-kanak dengan preskripsi seramai 20 orang, dan ini menyebabkan cabaran yang sangat ketara bagi bagaimana cara mereka menjalani kehidupan mereka. Ia tidak mudah. Ia adalah kecacatan, tidak ada cara lain untuk mengatakannya.”

Dr Bolger berkata beberapa pesakit mudanya tidur dengan memakai kanta sentuh khas yang mengubah bentuk kornea. Ia melambatkan perkembangan rabun jauh dan membolehkan mereka melihat secara biasa apabila mereka bangun.

Penyelidikan menunjukkan bahawa rabun jauh meningkat dua kali ganda dalam tempoh 50 tahun yang lalu di United Kingdom (UK) dan bahawa kanak-kanak menjadi rabun jauh pada usia yang lebih muda, dengan lebih suku daripada 15 hingga 16 tahun kini mengalami rabun jauh.

Dr Irfan Jeeva, Pakar mata perunding di Mid Yorkshire Hospitals NHS Trust, mengatakan bahawa sejak beberapa tahun kebelakangan ini beliau melihat semakin ramai kanak-kanak memerlukan cermin mata untuk membetulkan penglihatan rabun jauh mereka.

“Ia pastinya kerana terlalu banyak masa menatap skrin. Kanak-kanak memaksa mata mereka untuk membaca dari dekat dan menghabiskan sedikit masa di luar. Saya mempunyai pesakit muda dengan rabun jauh yang teruk sehingga menyukarkan hidup mereka.

“Satu-satunya tempat di seluruh dunia di mana rabun jauh tidak meningkat adalah dalam komuniti pertanian di mana kanak-kanak menghabiskan masa sepanjang hari di luar, sentiasa menyesuaikan tumpuan mereka jauh dan dekat.

“Ibu bapa perlu mendapatkan keseimbangan yang betul dan memastikan anak-anak mereka menggunakan skrin bagi hiburan sesedikit yang mungkin, dan mendapat cahaya matahari di luar sebanyak yang mereka boleh.”

Sumber: Daily Mail, UK (16 Mac 2024)

Artikel asal di sini:
https://www.dailymail.co.uk/health/article-13205761/mobile-phones-children-risk-blindness.html