Toksik dalam Pakaian

Bagi kajian ini, jaket dan pakaian lain yang dijual sebagai kalis air atau kotoran dibeli dari 13 negara di Asia, Afrika, Eropah dan Amerika Utara. Kebanyakan jaket yang diuji dipasarkan untuk kanak-kanak. Negara ini termasuklah Jerman, Republik Czech, Belanda, Poland, United Kingdom, Serbia, Montenegro, Kenya, Bangladesh, India, Sri Lanka, Thailand dan Amerika Syarikat (AS).

Baca siaran akhbar di sini.

  • Memandangkan terdapat beribu-ribu PFAS yang boleh digunakan dalam produk, dua jenis ujian dilakukan. Sampel diuji bagi 58 PFAS khusus dan bagi fluorin organik yang boleh diekstrak (EOF), ukuran yang mengaitkan dengan penggunaan mana-mana PFAS.
  • Kami menguji 72 sampel: 56 jaket dan 16 sampel pakaian lain. Ujian menunjukkan bahawa 47 daripada 72 sampel (65.3%) mengandungi PFAS atau mempunyai paras EOF yang menunjukkan kehadiran PFAS. Daripada 56 jaket, 35 (62.5%) mengandungi PFAS atau mempunyai paras EOF yang menunjukkan kehadiran PFAS.
  • 16 sampel jaket mempunyai PFAS pada paras melebihi had Kesatuan Eropah (EU) yang dicadangkan; 13 jaket mengandungi sekurang-kurangnya satu PFAS melebihi had; dan 3 jaket lagi mempunyai paras melebihi had untuk kategori PFAS yang dikenali sebagai PFCA.
  • PFOA, bahan kimia PFAS yang diketahui sangat toksik dan diharamkan di seluruh dunia, ialah PFAS yang paling biasa dalam produk, terdapat dalam 17 jaket luar. Satu lagi bahan kimia PFAS, PFDA, ditemui dalam 17 sampel. PFDA dihadkan di bawah peraturan EU dan disyorkan bagi larangan global.
  • 16 pakaian diuji, termasuk apron, baju-T, baju renang, baju hujan, tudung dan seluar. Ujian menunjukkan bahawa 11 daripada 16 sampel (68.8%) mengandungi PFAS atau mempunyai paras EOF yang menunjukkan kehadiran PFAS. Dua pakaian renang dari India mempunyai paras melebihi had keselamatan EU yang dicadangkan.
  • Daripada 15 PFAS yang dikenal pasti dalam pakaian yang dianalisis, 6:2 FTOH diukur dalam kepekatan tertinggi. Kehadiran FTOH menunjukkan bahawa PFAS polimer, iaitu polimer berasaskan fluorotelomer rantai sisi, digunakan dalam produk. Polimer berfluorina rantai sisi yang digunakan dalam tekstil merosot kepada PFAS lain, termasuk PFOA dan PFAS lain yang berada di bawah penelitian perundangan semasa.
  • Amat sedikit jaket dan tekstil lain yang dikitar semula, bermakna pakaian yang dirawat PFAS berkemungkinan akan dibuang atau dibakar, melepaskan bahan kimia ke dalam persekitaran di mana ia akan berterusan.
  • Alternatif yang lebih selamat kepada PFAS wujud dan digunakan oleh syarikat yang bertanggungjawab. Dalam kajian kami, kami menemui 21 jaket kalis air atau kotoran tanpa PFAS, termasuk jaket yang dibuat oleh North Face dan Black Diamond, dua syarikat yang komited untuk menjadi bebas PFAS. Beberapa syarikat pakaian luar dan peruncit lain juga membuat komitmen ini, menunjukkan bahawa pakaian boleh dibuat tanpa PFAS.
  • Sesetengah PFAS dikawal selia secara global, serantau atau nasional. Tiga PFAS didapati sebagai antara bahan kimia paling toksik yang diketahui dan diharamkan di seluruh dunia. Tetapi peraturan komprehensif untuk melindungi alam sekitar dan kesihatan manusia daripada semua PFAS adalah kurang.

Kajian ini menunjukkan bahawa proses semasa mengawal selia beribu-ribu PFAS satu demi satu atau dalam kumpulan kecil tidak mencukupi untuk mengawal bahan berbahaya ini. Hanya pendekatan sejagat berasaskan kelas termasuk PFAS polimer yang menghasilkan larangan global PFAS sebagai satu kumpulan boleh menghentikan pelepasan alam sekitar dan pendedahan manusia kepada PFAS.

Sumber: IPEN (28 November 2023)