10 CARA UNTUK MENGURANGKAN JEJAK KARBON MAKANAN ANDA

MAKAN UNTUK BUMI (Bahagian 3), terakhir dalam siri 3 bahagian

Makanan adalah asas kepada kehidupan. Tetapi perkara yang kita makan memacu beberapa ancaman terbesar kepada kelangsungan hidup manusia. Kumpulan bukti yang semakin meningkat telah mendapati sistem pengeluaran makanan perindustrian kita adalah sumber pencemaran, penyumbang kepada perubahan iklim dan punca kehilangan biodiversiti.

Anda boleh membantu mengubahnya. Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNEP) telah menyenaraikan 10 perkara mudah yang boleh anda lakukan hari ini untuk mengurangkan kesan kepada alam sekitar daripada diet anda.

  1. Memahami makanan sebagai proses, bukan produk.
  2. Menyokong pertanian lestari.
  3. Ketahui apa yang anda makan.
  4. Tanam tanaman di kebun sendiri.
  5. Beli barangan tempatan.
  6. Amalkan pemakanan yang kaya dengan tumbuhan.
  7. Pelbagaikan diet anda.
  8. Kurangkan sisa makanan.
  9. Elakkan pembungkusan yang tidak perlu.
  10. Jadikan suara anda didengari.

Baca lebih lanjut:

https://www.unep.org/…/how-tweaking-your-diet-can-help-save…

Sila hulurkan sumbangan anda di https://consumer.org.my/ms/make-a-donation-malay/