12 CAT SEMBURAN IMPORT DIDAPATI MENGANDUNGI BAHAN TAMBAHAN PLUMBUM YANG DIHARAMKAN DI FILIPINA

Ujian terbaharu ke atas cat semburan yang dijual di Filipina didapati bahan tambahan plumbum yang diharamkan terdapat di dalam 12 cat import.

Plumbum ialah neurotoksin yang kuat dan bahan kimia pengganggu endokrin yang terkenal yang dikaitkan dengan kanser berkaitan hormon, obesiti, diabetes, penyakit kardiovaskular dan masalah reproduktif. Ia adalah toksik terkumpul yang menjejaskan pelbagai sistem tubuh dan amat berbahaya kepada kanak-kanak kecil. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengklasifikasikannya sebagai salah satu daripada 10 bahan kimia yang membimbangkan kesihatan awam utama.

Sejauh mana keselamatan cat import yang dijual di sini? Pihak berkuasa kesihatan Malaysia perlu menjalankan ujian yang terhadap cat yang tersedia untuk dijual di sini dan mengambil tindakan yang perlu untuk memastikan pengguna tidak terdedah kepada plumbum toksik.

Berikut ialah kenyataan akhbar terbaharu oleh Ecowaste Coalition mengenai plumbum dalam cat semburan import yang ditemui di Filipina.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

EcoWaste Coalition Mendedahkan 12 Lagi Cat Semburan dengan Bahan Tambahan Plumbum yang Diharamkan

27 Jun 2023, Quezon City. Kumpulan pengawas toksik EcoWaste Coalition menemui 12 lagi cat semburan import dengan kandungan plumbum, termasuk 5 produk yang dilabel secara salah sebagai “tanpa plumbum.” Ini menjadikan 97 bilangan cat semburan mengandungi plumbum yang dijual dalam pasaran tempatan yang setakat ini ditemui kumpulan itu sejak 2020.

Plumbum, bahan kimia toksik, digunakan untuk memberikan warna pada cat, menjadikannya legap, mempercepatkan masa pengeringannya, dan meningkatkan ketahanannya, dan juga untuk mengelakkan kakisan atau karat. Memandangkan tiada tahap pendedahan kepada plumbum diketahui tanpa kesan buruk kepada kesihatan manusia, terutamanya kesihatan kanak-kanak, kerajaan di seluruh dunia, termasuk Filipina, mengambil tindakan untuk melarang atau menyekat plumbum dalam cat. Pengeluar cat yang bertanggungjawab telah beralih kepada bahan mentah bukan plumbum untuk menghasilkan cat selamat plumbum.

Berdasarkan ujian makmal yang dijalankan di Amerika Syarikat (AS), 12 daripada 14 produk cat semburan yang dibeli dan diserahkan oleh EcoWaste Coalition untuk analisis pengesahan melebihi jumlah had kandungan plumbum sebanyak 90 bahagian per juta (ppm). 5 daripada produk ini mengandungi kepekatan plumbum yang tinggi melebihi 10,000 ppm. Ujian dilakukan oleh SGS Forensic Laboratories yang berpangkalan di California.

“Penemuan plumbum dalam cat semburan, yang boleh diakses oleh pengguna dan sering digunakan untuk projek rumah dan sekolah buat sendiri (DIY), bertahun-tahun selepas larangan cat sedemikian berkuat kuasa adalah tidak boleh diterima. Seingatnya, larangan terhadap semburan hiasan yang mengandungi plumbum bermula pada Januari 2017 berikutan tempoh penamatan 3 tahun, manakala larangan terhadap cat industri yang mengandungi plumbum bermula pada Januari 2020,” kata Manny Calonzo dari EcoWaste Coalition. “Kita perlu menghentikan kemasukan yang menyalahi undang-undang cat yang mengandungi plumbum, neurotoksin yang kuat dan bahan kimia pengganggu endokrin (EDC) yang diketahui ke dalam pelabuhan, rumah dan sekolah kita dan menguatkuasakan larangan negara terhadap cat sedemikian dengan ketat.”

“Memandangkan kebanyakan cat semburan berplumbum ini diimport dan dibeli dalam talian, kami menggesa platform beli-belah dalam talian untuk segera mengalih keluar penyenaraian produk untuk cat tersebut dan meminta penjual mendapatkan sijil pematuhan dengan standard cat plumbum 90 ppm daripada pengedar atau pengilang yang berkenaan sebelum dijual,” kata Aileen Lucero, Penyelaras Kebangsaan, EcoWaste Coalition. “Penjual perlu mempamerkan bukti pematuhan sedemikian kerana pengguna mempunyai hak untuk mengetahuinya.”

Perintah Pentadbiran DENR 2013-24, atau Perintah Kawalan Kimia bagi Sebatian Plumbum dan Plumbum, yang memenangi Anugerah Dasar Masa Depan 2021 yang diidamkan (kategori khas pada plumbum dalam cat), melarang plumbum dalam pembuatan cat dan mengenakan had jumlah 90 ppm yang ketat untuk plumbum dalam semua cat.

Walaupun dakwaan sebagai “tanpa plumbum”, 5 daripada 7 varian Sinag Paint Aerosol dan Sinag Spray Paint didapati mengandungi paras plumbum yang berbeza-beza: 200 ppm (merah pic), 1,200 ppm (matt hitam), 9,900 ppm (hijau jed), 13,000 ppm (hijau gelap) dan 78,000 ppm (kuning oren) plumbum.

2 varian One Take Whale Fall mengandungi kepekatan plumbum yang diukur pada 52,000 ppm (hijau sederhana) dan 48,000 ppm (hijau gelap), manakala 3 varian Getsun Spray Paint Aerosol Lacquer didapati mengandungi 900 ppm (merah terang), 12,000 ppm (hijau muda) dan 18,000 ppm (kuning seni) plumbum.

Selain itu, Boston Spray Paint (merah oren) dan King Sfon Aerosol Spray (krim) diuji dengan 4,000 ppm dan 9,600 ppm plumbum.

Boston Spray Paint, Getsun Spray Paint, One Take Whale Fall dan Sinag Paint Aerosol ditanda “buatan China” atau “buatan di RRC”. Kecuali Sinag, sampel itu diperolehi oleh EcoWaste Coalition daripada peniaga dalam talian di Lazada dan Shopee.

“Plumbum adalah toksik terkumpul yang menjejaskan pelbagai sistem badan dan amat berbahaya kepada kanak-kanak kecil,” amaran Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), yang telah mengklasifikasikan plumbum sebagai salah satu daripada “sepuluh bahan kimia yang membimbangkan kesihatan awam utama”.

Seperti yang dijelaskan oleh WHO: “Kanak-kanak kecil amat terdedah kepada kesan toksik plumbum dan boleh mengalami kesan buruk kesihatan yang mendalam dan kekal, terutamanya pada perkembangan otak dan sistem saraf. Plumbum juga menyebabkan kemudaratan jangka panjang pada orang dewasa, termasuk peningkatan risiko tekanan darah tinggi dan kerosakan buah pinggang. Pendedahan wanita hamil kepada tahap plumbum yang tinggi boleh menyebabkan keguguran, mati ketika lahir, kelahiran pramatang dan berat lahir yang rendah.”

Untuk mencegah dan mengurangkan pendedahan plumbum, EcoWaste Coalition merayu semula kepada: 1) pengeluar cat, pengimport dan pengedar untuk hanya menawarkan produk selamat plumbum yang disahkan, 2) peruncit hanya menyimpan cat tanpa plumbum tambahan dan mengambil keluar cat plumbum yang dilabel secara salah daripada rak, 3) platform beli-belah dalam talian untuk menyahsenarai penyenaraian produk cat yang tidak patuh, 4) pengguna diminta dan menggunakan cat selamat plumbum, dan 5) kontraktor, pekerja dan lain-lain untuk mengelakkan permukaan yang mengganggu yang disalut dengan cat berplumbum dan perhatikan penyingkiran cat berasaskan plumbum yang betul untuk mengelakkan pencemaran persekitaran dengan serpihan cat dan habuk yang mengandungi plumbum.