KENAPA ELAK GULA?

Makan terlalu banyak gula tambahan boleh merosakkan tubuh pada tahap selular dengan menyebabkan tahap keradangan berbahaya yang rendah.

Kajian mendapati bahawa orang yang mengambil kira-kira 40 gram gula tambahan setiap hari iaitu kira-kira jumlah dalam tin cola (minuman ringan) 12 auns atau 6 bar gula-gula bersaiz menyenangkan menunjukkan peningkatan dalam penanda keradangan kedua-duanya serta-merta selepas mengambilnya dan dari semasa ke semasa.

Keradangan di luar kawalan boleh mewujudkan masalah kesihatan termasuklah penyakit jantung, masalah autoimun, alahan, gangguan mood, sakit kronik, masalah penghadaman, keletihan, insomnia dan juga kanser.

Elakkan gula tambahan dan ini “termasuk kanji seperti tepung, roti, dan lain-lain”, kata Robert Lufkin MD. “Keradangan mendorong penuaan dan semua penyakit kronik utama.”