9 KHASIAT KESIHATAN LEMON

Lemon adalah buah yang sihat tetapi jangan minum air lemon yang diproses dengan semua perisa tiruannya, sebaliknya makanlah lemon asli. Berikut ialah 9 cara lemon memberikan manfaat kepada kesihatan, dipetik daripada University Health News.

1.  Baik untuk sistem penghadaman. Lemon mengandungi nutrien dalam kulit dan minyaknya yang dipanggil d-limonene, yang boleh melegakan gejala senak dan GERD.

2. Baik untuk jantung. Ia mengandungi pektin, yang memberi manfaat positif kepada tahap kolesterol dan ia kaya dengan Vitamin C, yang mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok. Lemon juga mempunyai kalium yang boleh membantu melegakan ketegangan pada dinding saluran darah dan menurunkan tekanan darah.

3. Boleh mengurangkan risiko kanser. Flavonoid dalam lemon dipanggil naringenin, serta d-limonene dalam kulit dan minyaknya mempunyai ciri-ciri pencegahan kanser. Pulpa dan jus lemon juga mengandungi sejumlah besar beta-cryptoxanthin dan hesperidin, sebatian tumbuhan yang didapati menghalang tumor malignan daripada terbentuk dalam tikus.

4. Melindungi daripada anemia. Kandungan Vitamin C yang tinggi membantu meningkatkan jumlah zat besi yang mampu diserap oleh badan.

5. Mencegah batu karang. Asid sitrik dalam buah-buahan seperti limau, limau nipis, tembikai dan oren boleh menghalang batu karang daripada terbentuk.

6. Membantu mengawal berat badan. Ini dicapai melalui sebatian tumbuhan dalam buah. Dalam satu kajian, tikus secara serentak diberi diet penggemukan dan polifenol yang diekstrak daripada kulit lemon mendapat kurang berat badan dan lemak badan.

7. Melawan kedutan. Lemon kaya dengan Vitamin C, yang mempunyai kesan positif terhadap penghasilan kolagen, protein yang membantu mencegah kulit daripada berkedut dan sering dipecahkan oleh pendedahan kepada matahari dan pencemaran.

8. Lindungi & tingkatkan sistem imun. Air madu dengan lemon yang suam adalah minuman boleh diminum apabila kita sakit, Vitamin C dalam lemon boleh meningkatkan sistem imun, sekali gus mengurangkan tempoh selsema. Kajian menunjukkan bahawa lemon juga boleh memberikan kesan yang sama terhadap influenza.

9. Boleh membantu melegakan asma yang disebabkan oleh selesema. Kajian menunjukkan bahawa mereka yang mengambil jumlah Vitamin C yang lebih tinggi mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mendapat asma. Kajian yang diterbitkan dalam Allergy, Asthma & Clinical Immunology mendapati bahawa peserta yang serangan asmanya dicetuskan oleh jangkitan pernafasan dapat mengurangkan kejadian serangan asma sebanyak 78% dengan mengambil 1 gram Vitamin C sehari.

Asid sitrik yang tinggi, jus lemon juga merupakan salah satu pembersih semula jadi terbaik kerana pH yang rendah dan sifat antibakteria. Mengapa hairan kerana ia biasanya ditambah pada pengilat perabot?