POKOK – UBAT “MESTI ADA” BAGI KESIHATAN MENTAL

Gambar: Alexander Spatari/Getty Images melalui Treehugger

Hutan bandar yang berkembang pesat boleh menanam benih kesejahteraan dalam minda dan hati orang yang menghadapi penyakit mental.

Penyelidikan menunjukkan bahawa akses kepada pokok mengurangkan kadar kemurungan, merendahkan tahap hormon tekanan utama otak, kortisol, dan meningkatkan fungsi kognitif. Ini benar terutamanya di bandar raya dan kawasan bandar, di mana penduduk lebih berkemungkinan besar untuk melawan kemurungan dan kebimbangan.

Dengan memecahkan hutan konkrit dengan hutan bandar, kita boleh membantu menjadikan orang lebih gembira dan sihat. Kesan positif pokok terhadap kesihatan mental didokumentasikan dengan baik dalam badan kajian saintifik yang semakin berkembang di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia.

Contohnya, satu kajian di Jerman menyimpulkan bahawa hanya tinggal dalam jarak 100 meter dari pokok mempunyai keupayaan untuk mengurangkan keperluan bagi ubat antikemurungan. Di Denmark, penyelidik mendapati bahawa kanak-kanak yang tinggal di tahap ruang hijau yang paling rendah mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami gangguan psikiatri di kemudian hari berbanding kanak-kanak yang tinggal berhampiran kawasan hijau yang kukuh.

Sesetengah doktor melihat kepada pokok sebagai satu bentuk ubatan, menetapkan pesakit yang bergelut dengan berjalan-jalan di dalam hutan untuk membenamkan diri sepenuhnya dalam alam semula jadi (amalan yang dikenali sebagai mandi hutan).

Baca lebih lanjut mengenai kuasa penyembuhan pokok bagi kesihatan mental dalam artikel yang mencerahkan ini!

https://www.treehugger.com/trees-must-have-when-addressing-mental-health-7503294