ADAKAH TELEFON BIMBIT ANDA MENGHANCURKAN KEHIDUPAN KELUARGA ANDA?

Ramai keluarga hari ini menghabiskan lebih banyak masa “bersendirian bersama-sama”,  mereka kurang bertentang mata dan kurang berkomunikasi secara bersemuka kerana mereka lebih suka melihat telefon bimbit mereka berbanding antara satu sama lain, walaupun di meja makan.

Terdapat perkataan untuk menggambarkan amalan tidak sihat ini iaitu phubbing. Phubbing (dicipta daripada perkataan “phone” dan “snubbing“) bermaksud memberi perhatian kepada telefon bimbit anda dan bukannya berinteraksi dengan orang yang ada bersama anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa ia boleh merosakkan hubungan dan ikatan dengan anak-anak anda.

Menggunakan telefon bimbit untuk tujuan kerja semasa waktu bersama keluarga boleh meningkatkan kesedihan dan ketegangan kepada keluarga. Penyelidik di Sekolah Perubatan Universiti Boston dalam pemerhatian mendapati bahawa apabila ibu bapa terganggu oleh telefon bimbit semasa makan malam, mereka mempunyai 20% kurang perbualan dengan anak-anak mereka dan 39% kurang berinteraksi secara bukan lisan. Keibubapaan yang terganggu boleh menyebabkan anak-anak membina interaksi yang kurang positif dan tingkah laku anak yang buruk.

Simpan atau letakkan telefon bimbit itu lebih jauh daripada anda. Putuskan sambungan untuk menyambung. Jangan biarkan telefon bimbit anda merosakkan kehidupan keluarga anda. Utamakan masa bersama keluarga, dan komunikasi yang bermakna.