HARAMKAN RUMPUT TIRUAN: Ia Memudaratkan Kesihatan, Tidak Baik untuk Alam Sekitar

     

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa pihak berkuasa mengharamkan rumput tiruan kerana ia tidak baik untuk alam sekitar dan boleh memudaratkan kesihatan. Rumput plastik adalah trend yang semakin berkembang pesat dengan pasaran global AS$2.4 bilion. Di Malaysia ia biasa digunakan di kawasan kediaman, bangunan dan kawasan rekreasi awam. Tetapi terdapat juga kekurangan kesedaran mengenai risikonya.

Rumput tiruan menyumbang kepada banjir kerana ia tidak menyerap air. Ia boleh memusnahkan mikroorganisma di dalam tanah di bawah rumput, yang membahayakan tumbuhan di sekelilingnya, sekali gus menghalang kepelbagaian biologi. Rumput tiruan dibuat dengan mengikat beberapa jenis plastik bersama-sama dan oleh sebab itu ia amat sukar untuk dikitar semula. Ia mewujudkan penggunaan plastik yang tidak perlu yang tidak terbiodegradasi, menambah lagi beban kepada sektor sisa. Dan apabila ia terurai, ia membebaskan zarah plastik ke dalam alam sekitar, menjadikannya toksik kepada manusia dan hidupan liar.

Persatuan Hortikultur Diraja (RHS) di United Kingdom (UK) baru-baru ini mengharamkan rumput tiruan daripada pertunjukan bunga yang terkenal di dunia atas sebab alam sekitar. Kerajaan UK kini digesa memperkenalkan “Cukai Kerosakan Ekologi” ke atas import, penjualan dan pemasangan rumput tiruan dan rumput untuk menangani masalah itu.

Rumput plastik juga mengeluarkan haba. Majlis Bandaraya Adelaide (ACC) melarang penggunaan rumput tiruan di bahu jalan pada 2019 kerana bimbang dengan pemanasan bandar dan tapak pelupusan. Menurut laporan Majlis, suhu permukaan rumput tiruan adalah lebih tinggi daripada permukaan lain, termasuk asfalt dan jauh lebih tinggi daripada rumput semula jadi.

Rumput palsu juga telah mendapat perhatian sebagai sumber berpotensi toksin penyebab kanser.

Mempunyai Bahan Kimia Beracun

Rumput permaidani dan rumput tiruan terdiri daripada 3 bahagian utama: bilah plastik, bahan sokongan yang memegang bilah rumput tiruan dan isian (serpihan hitam kecil yang membantu menyokong bilah).

Bilah rumput tiruan diperbuat daripada polietilena (plastik yang sama digunakan untuk membuat botol dan beg plastik). Polietilena dalam bentuk pepejal dicairkan dan dicampur dengan warna dan bahan kimia lain untuk menjadikannya tahan lama, tahan UV, dan sebagainya. Sebagai alternatif, bilah rumput ini diperbuat daripada kepingan nilon nipis yang disemperit melalui acuan untuk menghasilkan gentian halus.

Isian ini mengandungi zarah, yang dipanggil getah butadiena atau “getah serpihan” yang diperbuat daripada gentian sintetik dan sekerap tayar. Ia menimbulkan habuk di atas padang dan berbau tayar. Bahan dalam isiannya boleh mengandungi benzena, karbon hitam dan plumbum, semuanya berkait dengan kanser.

Dikaitkan dengan Kanser, Risiko Kecederaan

 • Kajian Yale 2019 mendapati 306 bahan kimia dalam getah serbuk, 52 daripadanya diklasifikasikan sebagai karsinogen oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (USEPA).
 • Pada 2019 Washington secara rasmi mendedahkan bahawa 17 taman permainan di negeri itu mempunyai tahap plumbum yang berbahaya. Pada tahun yang sama, Pusat Ekologi di AS menguji getah serbuk yang ditemui pada permukaan getah pecah di beberapa taman permainan di sana dan menemui paras plumbum yang sangat tinggi dalam beberapa kepingan.
 • Pada 2007, Pejabat Penilaian Kesihatan Persekitaran California (OEHHA) interaksi simulasi boleh berlaku kepada kanak-kanak selepas bersentuhan secara langsung dengan rumput tiruan. Mereka menemui 5 bahan kimia, termasuk 4 hidrokarbon aromatik polisiklik, dalam sampel yang diuji. Satu sebatian, chrysene (karsinogen yang diketahui) terdapat pada tahap yang lebih tinggi daripada standard yang ditetapkan oleh OEHHA.
 • Pada 2017, 37 daripada 51 padang rumput tiruan di Washington gagal dalam ujian keselamatan kerana skor kekerasannya melebihi 165.

Mengapa Rumput Tiruan Tidak Baik & Tidak Diingini

 • Boleh menyebabkan banjir. Telah dikira bahawa 50% air hujan mengalir terus dari beberapa jenis rumput tiruan (manakala rumput sebenar menyerap hampir setiap titisan). Ini boleh mengakibatkan longkang melimpah dan banjir.
 • Terlalu panas dalam cuaca panas. Rumput plastik boleh menjadi panas yang berbahaya di bawah sinar matahari kerana ia menyerap haba dan juga boleh menyebabkan geseran boleh memberikan kesan melecur kepada kanak-kanak yang bermain di atasnya. Kajian Universiti Loughborough mendapati padang sukan tiruannya sering mencapai 65 darjah Celsius apabila suhu udara mencecah 25 darjah Celsius – hampir cukup panas untuk menggoreng telur.
 • Memusnahkan alam sekitar & hidupan liar. Rumput plastik menyekat tanah di bawahnya untuk serangga menggalinya (contohnya: lebah dan cacing) yang kemudiannya kelaparan untuk mendapatkan makanan. Bahan api fosil seperti minyak yang diawet dan arang batu juga digunakan dalam pengeluaran rumput palsu, yang memudaratkan alam sekitar dan hidupan liar.
 • Tidak boleh dikitar semula sepenuhnya. Ia dibuat dengan mengikat beberapa jenis plastik bersama-sama, menjadikannya sukar untuk dikitar semula dan berkemungkinan besar akan berakhir di tapak pelupusan sampah. Kitar semula memerlukan bahan yang boleh diasingkan dan tulen.

Rumput Sebenar Mempunyai Lebih Banyak Manfaat

 • Ia 100% semula jadi maka ia sangat selamat untuk kanak-kanak dan haiwan.
 • Ia membantu menguruskan pencemaran. Rumput seluas 50 x 50 kaki membebaskan oksigen yang cukup untuk 4 sekeluarga sambil memerangkap gas berbahaya yang dihasilkan oleh pencemaran.
 • Ia meredakan banjir. Rumput hidup menyerap hujan dan tanahnya bertindak sebagai span, memperlahankan aliran air ke dalam longkang semasa hujan lebat.
 • Ia menyerap bunyi. Bahan penurapan cenderung untuk melantunkan bunyi dari permukaannya, rumput sebenar meredam bunyi.

Rumput sebenar mengatasi perubahan iklim. Ia menyerap lembapan, menyerap karbon dioksida, menghasilkan oksigen, menyejukkan udara, menjadi rumah bagi serangga, memberi makan kepada burung, dan berdikari. Rumput dan bunga semula jadi adalah sebahagian daripada kitaran yang boleh diperbaharui, jadi keratannya boleh digunakan untuk membuat kompos, menambah nutrien kembali semula ke dalam tanah. Dan ia memberikan anda lebih keseronokan daripada melihat keluar pada kepingan plastik yang perlahan-lahan merosot.

Persekitaran kita sudah semakin ditampal dengan konkrit, asfalt, batu bata dan mortar, memberikan kita ruang hijau yang semakin sedikit untuk hidup sihat, oleh itu janganlah gantikan rumput hidup dengan plastik toksik.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Surat Kepada Pengarang, 9 Ogos 2022  

Sila hulurkan sumbangan anda di https://consumer.org.my/ms/make-a-donation-malay/