“AGROEKOLOGI UNTUK SEMUA: Inisiatif di Malaysia” – INSTITUSI PENDIDIKAN

SMK CONVENT BUTTERWORTH: Aktiviti Hijau Melahirkan Pelajar yang Celik Alam

SMK Convent Butterworth secara berterusan terlibat dalam kempen sisa sifar.

Pelajar SMK Convent Butterworth, Pulau Pinang, melalui pelbagai aktiviti go-green, berjaya mewujudkan taman dan persekitaran pembelajaran yang mesra di sekolah. Aktiviti alam sekitar yang dijalankan oleh sekolah memastikan pelajar diterapkan dengan nilai yang betul untuk memupuk alam semula jadi dan seterusnya menzahirkan nilai ini dalam semua tingkah laku mereka pada masa hadapan.

Penghargaan ini ditujukan kepada guru sekolah, Phan Cheng Mun, dan pengetuanya, Lim Lean Yolk, atas usaha gigih dan tidak kenal penat lelah mereka bagi memastikan pelajar sekolah mereka bukan sahaja cemerlang dalam pelajaran tetapi juga dilengkapi dengan sifat-sifat yang mementingkan alam sekitar.

Aktiviti pembersihan pantai.

Phan Cheng Mun, Penolong Kanan Kokurikulum, membentuk Skuad Hijau di sekolahnya. Dua puluh orang pelajar telah dipilih untuk memimpin dan menjalankan aktiviti go-green. Pemimpin ini memudahkan aktiviti, menyelia dan membimbing pelajar yang lain untuk menjalankan tugas mereka dengan sewajarnya.

Aktiviti seperti berkebun, menuai air hujan, mengumpul air basuhan beras, membuat kompos, menjual beg eko, menuai dan menjual sayur-sayuran, membersihkan pantai, dan banyak lagi menjadikan sekolah ini sebagai pusat aktiviti alam sekitar.

“Kami menjual tanaman dan penggalak pertumbuhan di Grow Market, Auto City, dan pasar Bagan Ajam, Pulau Pinang. Pendapatan hasil jualan dimasukkan ke dalam dana Eko sekolah. Semua aktiviti ini menyemai rasa tanggungjawab dalam diri pelajar,” jelas guru itu lagi.

Menggunakan sudu pakai buang bagi perlabelan.

Di bawah konsep ‘My Green Wall’, dinding sekolah dihiasi dengan pelbagai kehijauan, yang semuanya menambahkan lagi ketenangan kepada persekitaran mereka. “Kita semua sedar mengenai kuasa penyembuhan alam semula jadi. Jadi, di sekolah ini, kami menyediakan sudut menghilangkan tekanan yang dihiasi dengan tanaman dan kemudahan yang menenangkan untuk pelajar berehat, membaca dan mencoret,” tambah Phan.

Pengetua SMK Convent Butterworth, Lim Lean Yolk, bersikap sederhana dalam pendekatannya. “Walaupun usaha bersungguh-sungguh sesetengah individu untuk menjadikan hijau dan melakukan usaha mereka untuk menyelamatkan bumi adalah dipuji, kita tidak boleh mengharapkan semua orang mengambil jalan yang sama, walaupun ia adalah keperluan mendesak bagi planet kita.

Penolong Kanan Ko-kurikulum, Phan Cheng Mun (kanan), dan Pengetua, Lim Lean Yolk (kiri), memainkan peranan penting dalam percambahan aktiviti alam sekitar di SMK Convent Butterworth.

“Cara paling praktikal untuk mencapai sesuatu itu adalah dengan individu itu menunjukkan contoh yang baik diikuti dengan menggesa orang lain untuk melakukan perkara yang sama,” tegas Lim.

Pengetua sendiri bertindak dengan mengumpul kulit nanas daripada penjual buah-buahan untuk membuat enzim buah-buahan, yang kemudiannya disembur pada tanaman di sekolah. “Enzim buah-buahan ini disediakan dengan menggabungkan 3kg kulit nanas, 1kg gula merah dan 10 liter air dalam satu bekas. Campuran ini dikacau setiap minggu selama 3 bulan. Ia kemudiannya diayak dan dicampur dengan air sebelum disembur pada tanaman. Enzim itu memulihkan semula tanaman yang lesu dan menjadikan bunga mekar. Pelajar juga merasa mudah untuk belajar dan menarik.

Bendera hijau bagi program sekolah eko disampaikan kepada SMK Convent Butterworth oleh PPDU semasa program ke arah Sekolah Lestari.

Semasa Tahun Baru Cina, kami meminta semua pelajar membawa kulit limau mandarin ke sekolah untuk menunjukkan bahawa enzim yang sama boleh dicipta menggunakan kulit buah yang berbeza. Dari satu segi, ia adalah asas yang diletakkan oleh sekolah untuk membolehkan pelajar menginovasi kaedah mereka sendiri untuk menukar bahan buangan kepada perkara yang berguna,” jelas pengetua.

Atas segala daya usaha dan kesungguhan pelajar dan guru dalam menjadikan sekolah itu sebagai tempat pembelajaran yang lebih hijau dan sihat, SMK Convent Butterworth dianugerahkan dengan anugerah Green Flag Award oleh WWF Malaysia di bawah Program Eco-Schools bagi tahun 2022.

Agroecology Fund