“AGROEKOLOGI UNTUK SEMUA: Inisiatif di Malaysia – PETANI

Cheah Sin Chor (kiri) bersama anaknya. “Tujuan saya hanya untuk memulihara spesies pokok hutan untuk generasi masa hadapan,” kata Cheah.

CHEAH SIN CHOR
Bertani adalah mengenai Kemakmuran dan Perkongsian

Hutan yang menghijau serta dihiasi dengan pelbagai pokok tropika di Kampung Mata Air, Pulai Chondong, Machang, Kelantan, berdiri teguh dan dengan penuh keyakinan disebabkan pemiliknya, Cheah Sin Chor, yang berbangga serta berjanji kepada penghuninya bahawa dia tidak akan dengan apa cara sekalipun menceroboh kehidupan mereka.

“Pertanian bukanlah sekadar menanam, menuai, dan memakan hasilnya tanpa henti. Ini semua mengenai kemakmuran dan perkongsian. Jadi, di petak seluas 0.7 ekar ini, saya memutuskan untuk membiarkan pokok-pokok kayu itu tumbuh dan berkembang mengikut rentaknya sendiri,” kata Cheah.

Cheah Chong Yung berazam untuk mengikut jejak langkah bapanya.

Dengan pengenalan yang begitu memberikan inspirasi, Cheah mengetuai kumpulan kami daripada Persatuan Pengguna Pulau Pinang dalam ekspedisi singkat ke dalam hutan, untuk merasai dan memahami kewujudannya yang kekal.

Bunyi serangga yang berterusan menandakan hutan itu yang kaya dengan isinya dan menarik kami untuk menerokai kerimbunannya. Kawasan hutan Cheah ini adalah tempat tinggal semua jenis makhluk hidup, terdiri daripada mikroorganisma terkecil hinggalah kepada babi hutan.

Walau bagaimanapun, meredah hutan yang redup ini amat menarik dan memenatkan pada masa yang sama. Menjelang akhir pertemuan singkat kami di hutan itu, kami semua mempunyai kesan darah pada stoking dan seluar. Seolah-olah lintah membalas dendam atas semua pengabaian dan penderaan yang kita manusia lakukan terhadap habitatnya.

Cheah, yang memulakan perjalanan hidupnya sebagai mekanik di sebuah syarikat berprestij, meletak jawatan, memandangkan dia tidak boleh bertolak ansur dengan penyelewengan. Sejak itu, dia memutuskan untuk mengusahakan tanah yang diwarisi daripada nenek moyangnya.

Rumah pusaka berusia 200 tahun yang dipelihara sehingga hari ini membuktikan rasa hormat Cheah terhadap nenek moyangnya. Penghormatan yang sama yang ditunjukkan oleh Cheah dalam memulihara alam semula jadi dan kepelbagaian.

“Saya mula menanam serai dan pisang dan bekerja keras. Hari-hari itu, saya bangun pukul 4 pagi, menuai serai dan sayur-sayuran lain, dan menghantarnya ke pasar.

“Apabila saya mula menanam, sama seperti petani lain, saya menggunakan pelbagai bahan kimia pertanian, dengan harapan ia akan mencipta keajaiban dalam melipatgandakan hasil ladang. Kemudian, saya merasa sedih apabila menyedari tahap kerosakan yang dilakukan oleh bahan kimia pertanian terhadap tanah saya.

“Duku, tumbuhan asli yang tumbuh subur di bumi Malaysia, mengecewakan saya. Daunnya bertukar menjadi coklat. Kemudian barulah saya tahu bahawa pokok duku menderita di dalam tanah yang gersang disebabkan oleh bahan kimia pertanian.

“Mikroorganisma dan semua nutrien penting lain dalam tanah telah terhapus dengan sepenuhnya. Saya menggunakan sekam tebu untuk menebus semula kesuburan dan suhu tanah. Sejak itu, bahan kimia pertanian menjadi pantang larang di ladang saya.

“Sejak saya mula bertani pada 1986 sehingga 1997, saya tidak ke mana-mana. Hidup saya hanya berkisar di ladang saya. Saya bertungkus lumus selama sepuluh tahun dan mempunyai masa yang mencabar untuk mencuba dengan kaedah pertanian tanpa bahan kimia dan pada masa yang sama berdepan penolakan daripada saudara-mara dan rakan-rakan kerana menceburi sektor yang ‘tiada masa depan’,” Cheah mengingatinya semula.

Menghargai alam semula jadi – semua butiran mengenai pokok yang ditanam dan maklumat mengenai jenis kayu disimpan di bangsal ini.

3.5 ekar lagi tanahnya adalah untuk kegunaan manusia, ditanam dengan durian, duku, pisang, dan nanas. Semua buah-buahan ini mempunyai rasa dan perisa asli yang berbeza, yang dikekalkan, semuanya kerana tiada pencerobohan bahan kimia pertanian ke dalam mana-mana peringkat penanamannya.

Cheah berkata harga produk ladang itu sebahagian besarnya dipengaruhi oleh orang tengah.

“Keaslian produk yang disertakan dengan label organik masih menjadi tanda tanya. Apabila produk ladang yang dipaparkan di rak pasar raya tidak laku dengan baik, pengilang menukar labelnya untuk memberikan rupa baharu apabila sebenarnya produk itu datang daripada sumber yang sama.

“Begitulah cara pengguna dimanipulasi untuk mempercayai bahawa mereka mengambil makanan yang selamat.

“Menerusi orang tengah untuk memasarkan produk petani sentiasa mahal. Jadi, saya terus berurusan dengan pasar untuk menjual hasil saya, bermakna pengguna dapat menikmati hasil ladang yang berkualiti pada harga yang lebih rendah,” jelas Cheah. Pada masa ini, hasil ladangnya sampai ke kedai organik hingga ke Pulau Pinang.

14 JENIS PISANG. “Raikan kehidupan dengan kepelbagaian,” kata Cheah. Dia menanam 14 jenis pisang. Nama pisang itu adalah seperti berikut: kelat jamin, kelat legor, rastali, mas, galor, raja darat, raja hijau, kapas, nangka, gasor, batu bulat, batu kepek, berangan dan kagang. Pisang kaya dengan nutrien dan boleh dimakan dengan mudah di mana-mana sahaja. Ia amat penting untuk mengekalkan jenis tradisional.

Pertanian Sokongan Pelanggan (CSA)

Cheah amat menyokong Pertanian Sokongan Pelanggan (CSA). Dengan kaedah pertanian konvensional yang menggalakkan penanaman monokultur secara intensif, pengguna sudah terbiasa membeli dan memakan beberapa sayur-sayuran popular sahaja.

Pengguna dan pengusaha restoran perlu mengubah pemikiran mereka dan membeli apa sahaja hasil ladang yang diusahakan dalam satu musim. Dengan cara ini, ia memberikan kebebasan kepada petani untuk mengamalkan tanaman berbilang tanaman dan penggiliran tanaman, dan dalam proses itu, menambah semula kesuburan tanah mereka.

Pengguna juga boleh melepaskan diri daripada corak semasa dengan mengambil pelbagai jenis sayur-sayuran, menikmati dan menyumbang ke arah kepelbagaian, terutamanya meningkatkan kesihatan mereka hasil daripada corak pemakanan yang sihat.

“Hutan dan ladang bergetar dengan kehidupan dan dipenuhi dengan tenaga positif yang tidak dapat dijelaskan yang menenangkan anda tidak kira betapa huru-haranya hari anda. Jadi ia adalah kehidupan yang perlu dilalui oleh kita semua,” tegas Cheah.

Berazam untuk mengikut jejak langkah bapanya

Sayuran dari kebun Cheah hanya untuk kegunaan tempatan. Selebihnya dihantar ke kedai organik.

Anak lelaki Cheah, Cheah Chong Yung, turut menyokong usaha agroekologi bapanya. Bergerak bersama bapanya dalam semua peringkat usaha, perjuangan, dan pencapaian, dia mempelajari selok-belok pertanian dan mempamerkan watak yang matang kerana amalan pertanian yang baik yang memerlukan renungan berterusan.

Dia kini sedang membangunkan rancangan dan strategi untuk meneruskan tradisi pertanian bapanya dengan cara yang lebih canggih sambil mengekalkan usaha murni yang telah disebarkan oleh bapanya sepanjang hayatnya.

Agroecology Fund